Atlanta Rhythm Section – Georgia On My Mind (the full KBFH 1978 Atlanta Broadcast)
Format: CD / Label: Shockwaves
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Het verhaal van The Atlanta Rhythm Section (ARS) begint in 1970 in Doraville, een stadje ten noordoosten van Atlanta, Georgia, als huisband van Studio One. Studio One was een van de meest vooraanstaande studio’s in Atlanta waar artiesten als Al Kooper, Lynyrd Skynyrd, Joe South, Bonnie Bramlett, Dickey Betts, BJ Thomas en Billy Joe Royal opnamen maakten.

De eerste samenstelling van ARS bestond uit zanger Rodney Justo, gitarist J.R. Cobb, gitarist Barry Bailey, bassist Paul Goddard, toetsenist Dean Daughtry en drummer Robert Nix.

ARS speelde 3-4 dagen per week op albums van anderen en de band werkte vervolgens aan eigen materiaal. Ze namen een demo op met instrumentals en verzamelden gedurende een paar jaar materiaal voor een eigen album. Deze demo leverde een platencontract bij MCA/Decca op zo en begon ARS dus officieel.

In 1971 nam ARS hun debuutalbum ‘The Atlanta Rhythm Section’ op, dat in 1972 werd uitgebracht. In 1974 tekende ARS een platencontract bij Polydor en de band werd steeds bekender, vooral na het uitbrengen van de albums ‘Dog Days’ (1975) en Red tape (1976).
De succesperiode van ARS lag tussen 1977 en 1980 met het baanbrekende album ‘Champagne Jam’ (1978). ARS onderging in de jaren daarna veel wisselingen in de bezetting en de successen bleven uit, maar treedt tegenwoordig in de VS nog steeds op.   

In 1978 trad ARS op in het befaamde wekelijkse radioprogramma The King Biscuit Flower Hour. Onder de titel ‘Georgia On My Mind, the Full KBFH 1978 Atlanta Broadcast’, verschenen onlangs de opnamen hiervan op cd.

Na de aankondiging met commercials gaat ARS, na het welkom ‘so good to be back in Atlanta’, uptempo van start met de met een vette Southern rocksaus overgoten Back Up Against the Wall. Daarna volgt een lange (ruim elf minuten) uitgesponnen versie van Champagne Jam. Southern bluesrock met felle gitaarduels. Met So Into You had ARS een hit waarmee ze in de VS doorbraken. Het nummer krijgt hier een mooie lange uitvoering met funky basspel en fraaie gitaarduels.
Het melodieuze Imaginary Lover, ook een succesvolle single, wordt met applaus begroet. Stevige funky bluesrock, met een sterke ritmesectie, is daarna te horen in Another Man’s Woman, een song van hun succesvolle album ‘Red Tape’. Jam, de titel zegt het al, is een ruim tien minuten lange jamsessie met spetterende gitaren, een lange fameuze bassolo en een drumsolo. Het uur wordt, afwijkend van hun overige songs, uitgeluid met een spetterende sneltreinversie van Little Richard’s Long Tall Sally.

Conclusie:
The Atlanta Rhythm Section bevond zich in 1978 in topvorm. Het bewijs wordt met het album ‘Georgia On My Mind’ geleverd.

Tracks:
01. Intro
02. Back Up Against the Wall
03. Champagne Jam
04. So Into You
05. Imaginary Lover
06. Another Man’s Woman
07. Jam
08. Long Tall Sally
09. Outro

Line-up:
Ronnie Hammond – zang
Barry Bailey – gitaar
J.R. Cobb – gitaar
Paul Goddard – bas
Dean Daughry – toetsen
Robert Nix – drums

Website: Atlanta Rhythm Section