Ásgeir – Bury The Moon
Format: CD – LP – Digital  / Label: One Little Indian
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Het moet in de nacht zijn gebeurd. Door Reykjavik loopt een man met een gitaar op zijn rug. De volle maan hoog in de lucht verlicht de besneeuwde straten. Aangekomen bij zijn auto kijkt hij nog een keer om zich heen. Hij is op weg naar rust en stilte. Een buitenhuisje ergens ver van alles en iedereen.

Misschien is de bovenstaande verbeelding iets te fictief, de IJslandse hoofdstad is natuurlijk niet het hele jaar bedekt met sneeuw; en de geschetste scene had natuurlijk in augustus kunnen plaatsvinden. Echter past het idee van de zanger te midden van de vrieskou, het past bij het album ‘Bury The Moon’. Voor de liefhebbers van Bon Iver, er zijn duidelijk overeenkomsten tussen het ontstaan van diens ‘For Emma, Forever Ago’ en deze begraven maan.

Ásgeir Trausti Einarson timmert in eigen land al jaren aan de weg met zijn muziek. Sinds 2013 is hij internationaal actief onder de verkorte artiestennaam Ásgeir . Dit nieuwe album verschijnt tegelijkertijd ook in een IJslandse versie.

In elf liedjes bewegen de warme intimiteit van een gitaar om de koele omhelzing van elektronica. Een pastoraal landschap drijft voorbij. Een wereld van bevroren beelden waar af en toe een regenboog aan klankkleuren overheen drijft. Geen muziek van harde uitersten maar van kleine bouwsteentje die gezamenlijk een majestueust geheel vormen.
Een schitterend ijspaleis van liefdesverdriet en melancholie. Het enige minpunt is dan het soms kabbelende karakter van het geheel. Nergens botst of schuurt de muziek. Het bevroren landschap had af en toe wel een beetje mogen opwarmen. Enkele druppels die van het genoemde paleis zouden afspatten had dit album de status van klassieker kunnen geven.
De luisteraar kan lekker wegdromen maar loopt het risico letterlijk in slaap te worden gesust.

Misschien kan Ásgeir het komend jaar in de leer bij landgenoten als Bjork en Sigur Ros. Die combineren verstilling met bloedstollende spanning. Wie weet levert hij dan snel een album op dat een instant classic kan worden.

Tracklist:
01. Pictures
02. Youth
03. Breath
04. Eventide
05. Lazy Giants
06. Overlay
07. Rattled Snow
08. Turn Gold To Sand
09. Living Water
10. Until Daybreak
11. Bury The Moon

Website: Ásgeir