Applesauce Tears – Wonders
Format: CD / Label: Black Cottage Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Applesauce Tears is een ietwat merkwaardige, eigenzinnige naam van een collectief uit Atlanta, Georgia. Een collectief, dat zijn bandnaam alle eer aandoet met zeer eigenzinnige muziek. Al acht albums lang trekken hun eigen muzikale plan.

Om de muziek te kunnen omschrijven moet je gaan denken aan een mix van de volgende elementen: de soundtrack van de film “2001: A Space Odyssey”, de muziek van synthesizerpioniers als Tomita, Tangerine Dream en White Storm, de meer popgerichte spacepop van Klaatu, de experimentele klanken van acts als the Residents of Henry Cow, en geluiden uit de avant-garde, drum ‘n’ bass en electrohoek. Als je dat allemaal goed door elkaar husselt kom je in de buurt van het geluid van Applesauce Tears.

Dit collectief bestaat uit Craig Bennett (gitaar, bas, keyboards), Odette Chartier (keyboards, percussie), Kid Barrington (akoestische gitaar, akoestische bas), Tandy Lewis (fluit, keyboards, percussie), M. McMick (drums, percussie), Sondra Hoode (percussie, zang) en Blake Street (horns).

Ondanks het feit dat dit album geheel instrumentaal is, wordt je aandacht van het begin tot het eind van het album volledig vastgehouden.

De synthesizers spelen een zeer grote rol op het album. Zoals in de opener Cloud Anna. Een heerlijk wollig klinkend nummer met een flinke synthesizerlaag, drum ‘n’ bass ritmes en een intiem progrockgeluid. Deze wolk zweeft zeer weldadig voorbij.
Ook in het spacey zwevende Space Divorce is het synthesizergehalte hoog. Stargaze You Caveman is meer poppy en gaat daardoor richting het geluid van Klaatu. Een intiem warm nummer dat abrupt door een drum ‘n’ bass ritme verstoord wordt waarin de synthesizers ineens behoorlijk grimmig klinken.
Man Without Map opent met een bombastische Tomita-achtig geluid waaraan een loom funky groovend ritme wordt toegevoegd. Intense horns openen Night Of Strange Particle. Een nummer met knisperende elektronische ritmes en de altijd aanwezige zwevende synthesizers. Een vrij donker en aanzwellend nummer.
In Summering With The Coxcomb is de gitaar voor het eerst vrij prominent aanwezig in een lui psychedelisch sprankelend nummer met een vroeg Pink Floyd geluid.
Local Beings doet in de verte denken aan de oriëntaalse klanken van het Yellow Magic Orchestra. In Use Your Galaxy Voice worden warm uitwaaierende gitaarklanken bijgestaan door intieme synthesizers en zacht ruisende noises met ook genoeg ruimte voor eigenzinnige ritmes en breaks.
Memory Moon klinkt vrij heftig en bombastisch met kletterende drums en zoemende spacey synthesizers. Een heftig pulserende noise storm barst los in There Is More Than One Everything. Nadat die storm is geluwd onstaat een lome groove met tegendraadse wendingen.
In de afsluiter A Beautiful Day Is Not Enough gaan intieme, sprankelende gitaarklanken, “Jealous Guy”-achtig gefluit en de zwevende steunende en kreunende stem van Sondra Hoode hand in hand richting het einde van dit album.

Dit is een album, dat je ook absoluut eens met de koptelefoon op moet beluisteren. Ik kan na beluistering van dit zeer indrukwekkende album maar tot één conclusie komen: Space is the place to be!

Tracklist:
01. Cloud Anna
02. Space Divorce
03. Stargaze You Caveman
04. Man Without Map
05. Night Of Strange Particle
06. Summering With The Coxcomb
07. New Planet, Same Results
08. Local Beings
09. Last Orbit Of An Orphan Star
10. Use Your Galaxy Voice
11. Memory Moon
12. There Isd More Than One Everything
13. Our Toothbrushes No Longer Touch
14. A Beautiful Day Is Not Enough

Website: Applesauce Tears