Miracle Whips – The Art Of Facts
Format: CD / Label: Devil Duck Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is nog maar april en nu al heb ik een album waarvan ik verwacht dat het hoog in de jaarlijstjes van de Americana fans zal eindigen. Ik heb het dan over het debuutalbum van het Amerikaanse trio Miracle Whips. Een trio uit Portland, Oregon, dat bestaat uit Paul Dillon, Jason Merritt en Jeff Mercel. Muzikanten met een verleden in bands als Sparklehorse, Mercury Rev, Whip en Timesbold.

Hun album staat vol met zeer intieme en veelal breekbare, donkere, Americana, die zij zelf als “porch music” omschrijven.

Een goed voorbeeld is de opener Book Of Matches met zijn zacht schuifeldende drums en huilende pedalsteel. Melancholisch en tegelijkertijd ook duister als het betere Sparklehorse of Nick Cave werk.
In Stockade is de sfeer iets warmer met een zeer aangenaam zwevend countryrock geluid a la the Flying Burrito Brothers of Ryan Adams. De blazers geven dit nummer dan ook nog eens een soulvol geluid. Captain Fuckpants is een ingetogen en daardoor direct ook intieme ballad.
Een sprankelende piano en xylofoon openen het loom deinende Still Not Souled. Een nummer met een Leonard Cohen-achtige grandeur en pathos.
Mede door de rauw huilende harmonica duiken er in Stupid Bird gelijk Neil Young referenties op. Een nummer waarin echter ook Beck en Ryan Adams invloed lijken te hebben gehad.
Het prijsnummer van het album is voor mij de zeer kwetsbare ballad Blue Guitar waarin zowel Ierse folk als Mariachi invloeden opduiken door het gebruik van de zingende zaag, fiddle en blazers. In de luie J.J. Cale-achtige bluesshuffle 5 In Gold wordt zelfs de ritmebox zeer functioneel gebruikt om een luie swing te produceren.
Small And Good dreunt en kreunt en is een donker nummer waarin ook een weldadige mellotron te horen is en een wrang refrein (“There’s gonna be a war and it’ll be fun”)…ja, joepie!!!
Na de losjes swingende Americana shuffle Funeral Parts wordt het album afgesloten met Go With Gone, dat doet denken aan de sfeervolle soundtrack muziek van Ry Cooder, mede door de twangende, zeer diepe Spaghetti Western gitaar en de wederom opduikende zingende zaag.

Miracle Whips debuteren met dit album op een zeer indrukwekkende wijze!

Tracklist:
01. Book Of Matches
02. Stockade
03. Captain Fuckpants
04. Still Not Souled
05. Stupid Bird
06. Blue Guitar
07. 5 In Gold
08. Small And Good
09. Funeral Parts
10. Go With Gone

Website: Miracle Whips