Angel – A Woman’s Diary – Chapter II
Format: CD / Label: Massacre Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met dit album nemen we een zeer persoonlijke kijk in het dagboek van Angel, ook bekend als de Noorse zangeres Helena Iren Michaelsen, frontvrouwe van de band Imperial en in het verleden lid van Sahara Dust, de voorloper van de band Epica.

Van haar dagboek word je niet vrolijk. En dat is logisch als je weet dat de 13-jarige dochter van Helena, Angel Maria, gekidnapt werd en daarna meerdere keren misbruikt werd. Gevoelens als gemis, verdriet, boosheid en wanhoop zijn dus meer dan logisch.

Een aantal nummers op dit album zijn direct verbonden met het verhaal over Angel Maria, zoals I Don’t Believe. In dit op zich luchtig klinkende nummer is Helena behoorlijk wrang. “I don’t beleieve in God because He never told me what is wrong or right”. Het nummer opent indrukwekkend met Carl Orff-achtige Gregoriaanse zang.
Ook Happy Birthday gaat over Angel Maria en is een warm zwierig nummer vol wanhoop en verdriet met een vertwijfeld klinkende Helena. Een nummer, dat je hart breekt.
Angel Maria is een zeer, zeer ontroerende ballad waarin het gemis van Helena’s dochter duidelijk hoorbaar en voelbaar is. Het kippenvel gaat bij mij over mijn hele lichaam in Angel Maria’s Poem waarin je opnames van Angel Maria hoort.
Toch gloort er ook nog enige hoop via Goodbye, een intieme pianoballad waarin Helena afscheid neemt van gevoelens als verdriet, eenzaamheid, angst en waarin ze blijdschap welkom heet.
In de meeste nummers van dit album zit een Kate Bush/Tori Amos-achtig geluid. Neem bijvoorbeeld Streetchild, een toegankeijk nummer met gepaste orkestratie of de zwevende ballad Rock The Sea waaraan producer en partner Oliver Phillips (die ook alle instrumenten op dit album speelt) een vocale bijdrage levert.
De metal komt ook aan bod in het bij vlagen zeer bombastische Imprisoned waarin Helena soms als een waanzinnige Nina Hagen klinkt en de opener van het album Never Again.

Ik ben zeer onder de indruk van dit zeer persoonlijke album van Angel. En ik kan niets anders doen dan haar sterkte wensen.

Tracklist:
01. Never Again
02. Streetchild
03. I Don’t Believe
04. Imprisoned
05. Do You Hear My Cry
06. Eg Ser
07. Happy Birthday
08. My Desire
09. Rock The Sea
10. Silence
11. Angel Maria
12. Goodbye
13. Angel Maria’s Poem

Website: https://www.facebook.com/helenairen.michaelsen