Andy Fleet – The Sleepless Kind
Format: CD – LP – Digital / Label: Low Vinyl Records – Cadiz Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het betere verzorgde pop/rock geluid opgelet! Met zanger-pianist Andy Fleet uit Londen hebben we er een artiest bij, die hoorbaar beïnvloed is door jazzy pop artiesten als Ben Sidran, Michael Franks of Donald Fagen/Steely Dan.

Hij debuteerde in 2009 met het album ‘The Night Falls fast’ en is inmiddels toe aan zijn derde album waarop hij wordt bijgestaan door zijn trouwe compaan, trompetist Andre Canniere. Daarnaast tref je Zane Martens (bas), Joe Evans (drums), Pete Kershaw (gitaar), Chez Taylor (saxofoon, fluit) en Sarah Doe (backing vocals) op het album aan.

Na het instrumentale intro The Sleepless Kind Part 1, met de intieme piano van Andy en de haast Miles Davis-achtige trompet van Andre Canniere, volgt het funky deinende Been There Drunk That waarin het swingende pianospel voor Allen Toussaint invloeden zorgt. Qua stijl zit dit nummer in dezelfde warme hoek als Ben Sidran terwijl ook het geluid van Donald Fagen om de hoek loert.
All Broke Out With The Blues is een zeer lome rokerige jazzy ballad met de heerlijke gestopte trompet van Andre Canniere. De invloed van Steely Dan is behoorlijk groot in het lui deinende Stolen Years met prima priemend gitaarwerk van Pete Kershaw. De zang van Andy doet enigszins aan dat van Gilbert O’Sullivan denken hetgeen totaal niet negatief bedoeld is.
De pianoballad The Hobbyist zit (over) duidelijk in de Randy Newman hoek. Een ballad met sprankelend pianospel. De zacht schuifelende ballad Through Closed Eyes klinkt even intiem als Chet Baker’s uitvoering van “My Funny Valentine” met hemelse achtergrondzang van Sarah Doe en de zachte omfloerste trompet van Andre Canniere.
Love’s Enemy zit daarna meer in de folkpop hoek van Al Stewart (in zijn “Year Of The Cat” periode). I’ve Had It All is vervolgens een lui schuifelend dromerig nummer met een hoge Ben Sidran invloed.
Het album eindigt zoals het begon met deel 2 van het instrumentale The Sleepless Kind.

Andy Fleet kan moeiteloos toegevoegd worden aan het rijtje Ben Sidran, Michael Franks en Donald Fagen. Een heerlijk intiem album!

Tracklist:
01. The Sleepless Kind Part 1
02. Been There Drunk That
03. All Broke Out With The Blues
04. Stolen Years
05. The Hobbyist
06. Through Closed Eyes
07. Love’s Enemy
08. I’ve Had It All
09. The Sleepless Kind Part II

THE BAND:
Andy Fleet – vocals, piano & keyboards
Andre Canniere – trumpet
Zane Maertens – bass
Joe Evans – drums
Pete Kershaw – electric guitar
Chez Taylor – saxophone & flute
Sarah Doe – backing vocals

Website: Andy Fleet