Recensie: Andy Fairweather Low & The Low Riders – Lockdown Live

 

Andy Fairweather Low & The Low Riders - Lockdown Live

Andy Fairweather Low & The Low Riders Feat. The Hi Riders Soul Revue – Lockdown Live
Format: CD – LP – Digital / Label: Secret Records
Release: 2021
Tekst: Jan Wolf

 Te bestellen bij o.a. Bol.com

Andy Fairweather Low komt met een registratie van het gestreamde optreden dat hij vorig jaar tijdens de lockdown verzorgde in de Hideaway Club in Londen op 9 september. De in Wales geboren gitarist, producer, zanger en songwriter werd tijdens het optreden begeleid door zijn Low Riders en aangevuld met de Hi Riders Soul Revue.

Andy Fairweather Low is al jarenlang een geliefd sessie en touring muzikant voor sommige van de grootste namen in de wereld van blues en rock muziek, zo speelde hij mee op albums en maakte hij deel uit van de touring bands van onder andere Eric Clapton, Roger Waters en Bill Wyman’s Rhythm Kings en George Harrison.

In de jaren zestig was Andy al verantwoordelijk voor hitnoteringen met zijn band Amen Corner, Bend Me Shape Me, Gin House Blues en natuurlijk If Paradise Is Half As Nice zijn heerlijke nummers en meer dan bekend.

Na jaren waarin zijn solo project op een laag pitje stond ten faveure van werk voor de eerder genoemde artiesten besloot Andy in 2007 om weer eens een eigen album op te nemen, het resultaat ‘Sweet Soulful Music’ werd goed ontvangen. Sindsdien heeft hij met zijn begeleidingsband diverse tournees ondernomen wanneer zijn werkzaamheden voor andere daar ruimte voor boden.

Naast Andy bestaat de Low Riders uit bassist Dave Bronze die we ook kennen van zijn werk voor Eric Clapton, drummer Paul Beavis en Nick Pentelow op de saxofoon en klarinet. Aangevuld met de blazers van de Hi Riders Soul Revue.

Gezamenlijk spelen ze een set van iets meer dan een uur en 18 nummers, dat is ongeveer de helft van wat een optreden normaal gesproken behelst zegt Andy aan het begin van de show.

De gekozen nummers worden daarin met zoveel plezier en vakmanschap gespeeld dat het een van de leukste live platen van het jaar is.

Regelmatig vermaakt Andy ons met een anekdote of andere aankondiging van het nummer die het nog net iets leuker of aanstekelijker maken.

Persoonlijke hoogtepunten in deze selectie vormen wat mij betreft Sweet Soulful Music, High In The Sky/Bend Me Shape Me en de laatste 2 nummers If Paradise Is Half As Nice en Route 66.

Eigenlijk is het niet eerlijk om er nummers uit te selecteren want zoals gezegd is het hele optreden een muzikaal feestje dat als enige minpuntje heeft dat je de overige helft van de normale setlist hier ook aan toegevoegd had willen horen.

Tracks:
01. Peter Gunn
02. Sweet Soulful Music
03. La Booga Rooga
04. Something You Got
05. Spider Jiving
06. Hymn 4 My Soul
07. Got Love If You Want It
08. The Ship Titanic
09. High In The Sky/Bend Me Shape Me
10. Blood Toys
11. So Glad You’re Mine
12. TV Mama
13. Lightnin’s Boogie
14. When A Man Loves A Woman
15. If I Ever Get Lucky
16. Wide Eyed And Legless
17. If Paradise Is Half As Nice
18. Route 66

Website: Andy Fairweather Low