ANC4 – ANC4
Format: vinyl LP / Label: Beluga Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

De zomer staat weer voor de deur en mocht het nu zo zijn dat we deze zomer nog grotendeels thuis moeten doorbrengen heb ik een perfect album voor jullie, dat kan dienen als een sprankelende soundtrack van de zomer!

Het gaat hier om het debuutalbum van de Zweedse band ANC4, hetgeen staat voor Arvidson & Nilsson Combo Four. Een band, die bestaat uit een aantal gelouterde Zweedse muzikanten, namelijk Roger Arvidson (gitaar, zang), Tomas Nilsson (gitaar, zang), Janne Borgh (bas) en Niclas Osterberg (drums).

Zij leveren een perfect powerpop album af en zoals het hoort zit hun powerpop vol met sprankelend Byrds-achtig gitaarwerk en prima meerstemmige, zonnige, zang.

Luister maar eens naar de opener, Easy Way Out. Heerlijk sprankelende powerpop met een zeer aangenaam luchtig geluid, dat aan the Rubinoos doet terugdenken.
Do You Wanna? sprankelt al net zo lekker en trekt voorzichtig richting het werk van the Byrds of Tom Petty. Dat geldt ook voor So Good To Me waarin het geluid van the Byrds, Tom Petty en the Beatles op perfecte wijze is samengebald. Het geluid van the Beatles kom je ook tegen in de swingende 60’s pop van You’re The One.
You Can Call Me Darling heeft een countryrock geluid met George Harrison/Tom Petty-achtige zang, compleet met xylofoon en steelgitaar. The Chronicle opent met “Won’t Get Fooled Again” achtige synthesizer loops en ontwikkelt zich tot een dromerig, psychedelisch, Church-achtig nummer. Van Winner word je vanzelf vrolijk. Een hoekig pompend Katrina & the Waves-achtig popnummer.
Het mag dan regenen in Raining maar dat weerhoudt mij er niet van om al huppelend deze bedwelmende instrumentale psychpop te ondergaan.

ANC4 debuteert met dit album op een zeer indrukwekkende wijze. De perfecte zomer soundtrack!

Tracklist:
01. Easy Way Out
02. Do You Wanna?
03. You’re The One
04. You Can Call Me Darling
05. The Chronicle
06. So Good To Me
07. Happy Again
08. Broken Tune
09. It Don’t Matter
10. When We Were THere
11. No More Words
12. Winner
13. Raining

Website: www.facebook.com/ANC4