Ana Popovic – Live For Live
Format: CD – DVD / Label: Ana Popovic
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Ana Popovic (13 mei 1976 in Belgrado, Joegoslavië), begint op haar 15e met gitaarspelen. In 1995 formeert zij de band Hush waarmee zij optreedt in o.a. Servië, Griekenland en Hongarije. Hush houdt op te bestaan als Popovic in 1998 naar Nederland vertrekt om aan het conservatorium in Utrecht jazzgitaar te gaan studeren. In 1999 formeert zij in Nederland de Ana Popovic Band en in 2001 komt haar solodebuut ‘Hush!’ uit. In 2012 verhuist Popovic naar Memphis, Tennessee en tegenwoordig woont zij in Los Angeles, California.

Ana Popovic wordt genomineerd voor zes Blues Music Awards en staat op de cover van een aantal muziekmagazines. Zij is inmiddels een gevestigde naam in de blues- en jazzwereld en wordt geprezen door collega muzikanten. Bruce Springsteen is vol lof over haar en noemt haar ‘one helluva guitarplayer’. Zij deelt het podium met o.a. B.B. King, Buddy Guy, Jeff Beck en Joe Bonamassa. In 2016 is ze de openingsact op het Holland International Blues Festival in Grolloo.

Deze maand kwam het album ‘Live For Live’ uit, de registratie van een optreden van Popovic en haar band in Frankrijk in november 2019.

Het album opent met de lange instrumentale shuffle Ana’s shuffle en dat is meteen het startschot voor een wervelende show met golvende orgelsolo’s, sax-, trompet- en vlammende gitaarsolo’s. Een set met funky dampende (soulblues) in Can You Stand the Heat, Object of Obsession, Love You Tonight en Long Road Down. Wervelend zijn de bijdragen van Michele Papadia op Hammond.

Popovic toont zich een uitstekend gitariste zoals ze b.v. in zowel de snelle nummers als ook in ballads als Train en het ruim negen minuten durende Johnny Ray, met lekkere gitaar- en  pianoduels. Behalve soul, funk en blues roept het optreden in New Coat of Paint ook de sfeer van New Orleans op.

Behalve een uitstekende gitariste is Popovic ook een goede zangeres met haar vaak indringende zang zoals te horen in Brand New Man en Can’t You See What You’re Doing To Me. En dan heb ik het nog niet eens over de geweldige blazerssectie en de strakke ritmesectie die volop bijdragen aan de bruisende show.
Het album heeft twee bonustracks, een bijna 14 minuten durende Medley en de lange zeer stevige instrumental Tribe. Alle bandleden mogen hier naar hartenlust soleren.    

Conclusie:
Ana Popovic en haar uitstekende band hebben, om Bruce Springsteen te parafraseren, one helluva show gegeven. Het bewijs daarvan wordt geleverd op het album ‘Live For Live’.   

Tracks:
01. Intro Ana’s Shuffle
02. Can You Stand the Heat
03. Object of Obsession
04. Love You Tonight
05. Train
06. Long Road Down
07. New Coat of Paint
08. Johnnie Ray
09. Can’t You See What You’re Doing To Me
10. Fencewalk
11. If Tomorrow Was Today
12. Brand New Man
13. Like It On Top
14. Lasting Kind Of Love
15. Mo’ Better Love
16. How’d You Learn To Shake It Like That
17. Show Me How Strong/Going Down/Crosstown Medley (bonus track)
18. Tribe (bonus track)

Line up:
Ana Popovic – zang, gitaar
Michele Papadia – hammond, piano, backing vocals
Cedric Goodman – bas, backing vocals
Buthel Burns – drums, backing vocals
Claudio Giovagnoli – saxofoon
Davide Ghidoni – trompet

Website: Ana Popovic