Albert Castiglia – Wild and Free
Format: CD – Digital / Label: Gulf Coast Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

‘Wild and Free’…en daar mag wat mij betreft ook “keihard” aan toegevoegd worden. Want het gitaarspel van zanger-gitarist Albert Castiglia uit Miami is op dit tiende album snoei en snoeihard!

Het album werd live opgenomen in The Funky Biscuit in Boca Raton, Florida, en zo te horen had het publiek het daar zeer naar zijn zin.

Albert’s band bestaat op dit album uit Justine Tompkins (bas, zang) en Ephraim Lowell (drums), aangevuld door de gasten Lewis Stephens (Hammond B3 en piano), John Ginty (Hammond B3) en producer Mike Zito (gitaar).

En het is direct al goed raak met de opener Big Dog. Een nummer van Bill Wharton, dat vlammend en funky wordt uitgevoerd met Albert’s harde vurige gitaar, een pompende Hammond B3 en de zeer rauwe Johnny Winter-achtige, soms blaffende, zang van Albert.
Hoodoo On Me is een nummer van Mike Zito en is een massief pompend en vooral harde rauwe bluesrocker waarin Albert zijn gitaar weer keihard laat gieren, kreunen en brullen. Fans van bijvoorbeeld Pat Travers zullen smullen van dit nummer!
I Been Up All Night werd geschreven door gitarist Brian Stolz, o.a. bekend als lid van the Funky Meters. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hier om een loom funky bluesrock nummer gaat met loeiend en snijdend gitaarwerk.
In tegenstelling tot de titel is Heavy een ingetogen bluesnummer waarin Albert aantoont dat hij het “gevoelige” werk ook aan kan zonder hierbij zijn krachtige intense geluid te verliezen. Vervolgens knalt de smerig vlammende boogie Get Your Ass In The Van uit de speakers met verschroeiend hard slidegitaarspel van Albert.
Searching The Desert For The Blues wordt aangevoerd door de vurige staccato gitaarriffs van Albert en is een loom groovend nummer. In de lompe bluesrocker Keep On Swinging hangt een behoorlijk Johnny Winter geluid, met name door Albert’s rauwe zang. Nu we het toch over Johnny Winter hebben, diens Too Much Seconal krijgt een luie rauwe blues uitvoering met Mike Zito als gast op de gitaar.
Paul Butterfield’s Lovin’ Cup is een uitbundig hoekige swinger met keihard groovend en solerend gitaarspel van Albert. In het schroeiend harde en funky I Tried To Tell Ya laat Albert zijn gitaar op Hendrixiaanse wijze alle kanten op gillen en zwiepen.
De afsluiter is een cover van Freddie King’s Boogie Funk in een uitzinnig pompende boogie uitvoering.

De liefhebbers van het betere en snoeiharde bluesrock werk weten wat ze te doen staat.

Aanschaffen dit album!

Tracklist:
01. Big Dog
02. Hoodoo On Me
03. I Been Up All Night
04. Heavy
05. Get Your Ass In The Van
06. Searching The Desert For The Blues
07. Keep On Swinging
08. Too Much Seconal
09. Lovin’ Cup
10. I Tried To Tell Ya
11. Boogie Funk

Website: Albert Castiglia