8 Ball Aitken – Swamp Blues 2
Format: CD / Label: Red Rocker Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik was in 2018 al behoorlijk onder de indruk van het rauwe swamprock geluid dat mij tegemoet spatte van het ‘Swamp Blues’ album van de Australische zanger-(slide) gitarist 8 Ball Aitken.

En nu is er deel 2 van zijn ‘Swamp Blues’ serie! En 8 Ball blaast mij wederom compleet ondersteboven. Wat klinkt dit album heerlijk smerig, rauw en funky!

8 Ball wordt begeleid door J.J. Johnson (drums, uit de Tedeschi Trucks Band en de band van John Mayer), Glenn Fukunaga (bas, speelde o.a. met Robert Plant, Dr. John en Bob Dylan) en gast saxofonist Buddy Leach, bekend als lid van George Thorogood & the Destroyers.

Het is gelijk al raak met de opener Tremolo Rain. Een zeer broeierige shuffle met knorrende saxinjecties van Buddy Leach, het zeer gruizige stemgeluid van 8 Ball en zijn galmend snijdende gitaar. Week Man is een lui schurende funky swampblues met een zeer functionele spaarzame begeleiding.
Murderer’s Bar gaat meer richting het luie geluid van J.J. Cale met dromerige, haast gefluisterde zang van 8 Ball en uiteraard zijn sfeervol priemende gitaar. Vervolgens is Thirty-Nine een felle en smerige rocker met gemeen snijdend gitaarwerk. My Sexy Guitar is heel apart. 8 Ball bedrijft in dit nummer de liefde met zijn gitaar. Hij komt als zeer verliefd over blijkens zijn intense kreunende zang. Die liefde wordt door zijn gitaar al kermend en jankend beantwoord. Het geluid van J.J. Cale duikt weer op in de ontspannen schuifelende swamprock van Living On The River.
Knocking On Your Door is een donker stampende swamper met een smerig fuzzende slidegitaar, die tijdens de gitaaresolo fel giert. Na de ingetogen en zacht galmende intieme ballad My Darling volgt er een liefdesverklaring aan 8 Ball’s vriendin in Cherry. Verwacht hier echter geen zwijmelende ballad want hier is sprake van een stomende boogie. Ik heb dan ook het idee dat 8 Ball’s vriendin een behoorlijk vurige dame is!
Chocolate, Jack Daniels, And LSD is een luie, intieme soulblues met heerlijk priemende gitaar. 8 Ball is na een telefoongesprek dermate opgewonden geraakt dat hij in Cold Shower onder de douche moet afkoelen. Heel apart om zijn geilheid mee te mogen maken via dit, natuurlijk, zeer broeierige, zeg maar gerust hete, slepende nummer.

Ik ben zeer onder de indruk van de swampblues van 8 Ball Aitken en ik kan nu al niet wachten op deel 3 van deze serie.

Tracklist:
01. Tremolo Rain
02. Week Man
03. Murderer’s Bar
04. Thirty-Nine
05. My Sexy Guitar
06. Living On The River
07. Knocking On Your Door
08. The Bed That You Made
09. My Darling
10. Cherry
11. Chocolate, Jack Daniels, And LSD
12. L.O.V.E.
13. Cold Shower

Website: 8 Ball Aitken