10 Years – Violent Allies
Format: CD – LP – Digital / Label: Mascot Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

10 Years staat te boek als hardrock trio uit Knoxville, Tennessee. De band is behoorlijk populair in de zogenaamde “alternative metal” kringen, dat bewijst het feit alleen al dat het album ‘The Autumn Effect’ uit 2005 de gouden status bereikte.

Hun inmiddels negende album werd geproduceerd door Grammy Award winnaar Howard Benson (o.a. bekend van Halestorm en Papa Roach). Jesse Hasek (zang), Brian Vodinh (gitaar, drums, bas, backing vocals), en Matt Wantland (gitaar, synthesizer programming) laten op dit album een metalgeluid horen dat tegenwoordig behoorlijk “hot” is.

Behoorlijk melodieuze rock melodieën worden afgewisseld door snoeiharde gitaarriffs. De stem van Jesse Hasek is als behoorlijk krachtig te omschrijven en hij zorgt dan ook voor de grootste melodieuze invloeden.

De openingstrack The Shift hakt er gelijk stevig hoekig in. Het nummer zit vol nu-metal-achtige riffs en krachtige melodieuze metal. Een opwindend begin dus!
Helaas wordt deze opwinding daarna tenietgedaan door de pianoballad The Unknown, waar de nadruk op de gevoelige kant van de band komt te liggen. Dit nummer is wellicht te gepolijst voor de echte metalfans, maar ik snap ook wel dat er brood op de plank moet komen bij deze band. Dus is dit een geschikte keuze voor een single. Gelukkig rockt Waiting er daarna weer vol op los met een heftige mix van metal en melodieuze rockj.
Ook Deja Vu valt in de categorie hard en furieus. Planets III en Planets IV zijn dan weer twee rustpunten. De eerste is een instrumental met intiem gitaarwerk en de tweede klinkt al even intiem. Beide nummers halen echter ook weer de opwinding, die ontstaat bij de rockkant van deze band, weg. Zoals de verpletterend harde riffrock van Sleep In The Fire met sterke zang van Jesse Hasek.
Doordat de resterende nummers allemaal een mix van metal en melodieuze rock laten horen verslapte mijn aandacht enigszins zodat deze nummers eigenlijk aan mijn aandacht ontsnapten.

Hoewel de spanningsboog op dit album van 10 Years niet overal even strak gespannen staat kan ik dit album toch aanraden aan de liefhebbers van de “alternative metal”.

Tracklist:
01. The Shift
02. The Unknown
03. Waiting
04. Déja Vu
05. Without You
06. Cut The Cord
07. Planets III
08. Sleep In The Fire
09. I Wish
10. Start Again
11. Planets IV
12. Say Goodbye

Website: 10 Years