Haarlemse blueszanger Oscar Benton (71) overleden

Blueszanger Oscar Benton is zondagavond in zijn huis in IJmuiden op 71-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Dat heeft zijn management gemeld. De muzikant brak eind jaren zestig door met zijn Oscar Benton Blues Band.

https://youtu.be/si7Np5U0Y5M

De in Haarlem geboren zanger werd met zijn Blues Band in 1968 tweede bij het Loosdrecht Jazzconcours. Dat leverde hem een platencontract op. Na enkele jaren bij Jack Jersey te hebben gezongen, had Benton begin jaren tachtig internationaal succes. In 1981 gebruikte acteur Alain Delon Bentons acht jaar eerder opgenomen single Bensonhurst Blues prominent in zijn eerste zelf geregisseerde speelfilm Pour la Peau d’un Flic. In december 1981 stond het nummer op de eerste plaats van de Franse hitlijst. Het leverde Benton een gouden plaat op.

Toen zich geen commerciële opvolger voor de hit aandiende, haalde Benton zijn oude band weer bij elkaar en keerde hij terug naar het bluescircuit, totdat gezondheidsproblemen hem rond de eeuwwisseling parten gingen spelen. Het afgelopen decennium werd hij vooral in Oost-Europa herontdekt. Voor Nederland stond in 2021 een comeback-tournee gepland.

Oscar Benton en Johnny Laporte deden dit jaar samen een aantal theatershows.

Archief / pr Duycker