Muzikaal Eerbetoon Aan De Legendarische Groninger Ro-d-Ys

 

Ro-D-ys
Foto: Greeth Smit

Grote belangstelling voor muzikaal eerbetoon aan de legendarische Groninger Ro-d-Ys

Op donderdag 20 en vrijdag 21 juni klinkt in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten muziek van de legendarisiche Groninger sixties band de Ro-d-Ys. De tweede avond was binnen een uur uitverkocht en daarom komt er een extra voorstelling.

De ‘Summer of Love’ van 1967 was de zomer van de Ro-d-Ys. De uit Oude Pekela afkomstige band, met oorspronkelijk Harry Rijnbergen, Wiechert Kenter, Joop Hulzebos (1946-1998) en Bennie Groen (1947-2003), stond dat jaar 18 weken in de Top 40. Op enig moment prijkten er zelfs twee nummers in de hitlijst: ‘Take her home’ en ‘Just fancy’, een nog altijd ongekende prestatie.

De Ro-d-Ys maakten negen singles en namen twee lp’s op: ‘Just Fancy’ (1967) en ‘Earnest Vocation’ (19680. Ze waren niet alleen populair om hun eigen nummers, maar ook om hun goede live-optredens met ‘stevig’ geluid. Onlangs werden de beide langspeelplaten opnieuw uitgebracht op gekleurd vinyl door Universal Music On Vinyl (Behind the Dykes presents Dutch Psycheldelic Rarities).

Diederik Nomden (The Analogues en Her Majesty) nam het initiatief voor het muzikale eerbetoon, waarin hij samen Ralph Mulder (Alamo Race Track) en bevriende topmuzikanten het Ro-d-Ys-repertoire zal spelen, dit in co-productie met Cultuurhuis De Klinker.

Nomden zegt: ‘De muziek spreekt ons aan vanwege de frisheid en vindingrijkheid van de composities en arrangementen. Je zou ze qua sfeer kunnen vergelijken met die van The Kinks. Wat ons betreft zijn hun beste nummers ook van dat niveau. En dan is er de pure trots, dat er zoveel moois is ontstaan in de regio waar Ralph en ik zijn opgegroeid. Het is een voorrecht om de artistieke erfenis van een van de beste Nederlandse bands ooit te mogen brengen.’ Oud-Winschoter Ralph Mulder vervolgt: ‘Op mijn veertiende hoorde ik de Ro-d-Ys op een verzamel-lp en was meteen verkocht. Ik kon niet geloven dat ze uit Oost-Groningen kwamen; onze eigen Beatles. Het is een eer om mee te mogen doen aan deze voorstelling.’

De muziek van de Ro-d-Ys wordt op 20 en 21 juni gemaakt door:

Zang/gitaar : Diederik Nomden (The Analogues, Daryll-Ann, Johan)
Zang/gitaar : Ralph Mulder (Alamo Race Track, Ghost Trucker)
Toetsen : M.J.P. Bond (Her Majesty, Yorick van Norden, Dandelion)
Bas : David Corel (Alamo Race Track, Johan)
Drums : Kees Schaper

Arbeidsvitaminen

Presentatoren Wiebe Klijnstra en Jan van der Meide halen herinneringen op aan de hand van muziek, gesprekken, foto’s en filmpjes aan een voor velen onvergetelijke tijd. De twee tekenen, samen met muziekkenner Wessel Gernaat, tevens voor de productie van de theatervoorstelling. Het waren de jaren dat de Ro-d-Ys ondermeer in Schouwburg Dommering in Winschoten veel publiek trok. Jan van der Meide: ‘De muziek van de Ro-d-ys doet me denken aan het radioprogramma ‘Arbeidsvitaminen. In bijna elke uitzending werd een nummer van de band aangevraagd en gedraaid.’ Wiebe Klijnstra vult aan: ‘Het is geweldig dat de muziek van de toen populaire groep uit de jaren zestig weer wordt gespeeld door een jongere generatie topmuzikanten.’ Voor Cultuurhuis De Klinker is het fantastisch om zo een project met veel historie uit de omgeving te realiseren. Directeur Robert Bangma: ‘Dat muzikanten als Diederik Nomden en Ralph Mulder, in nauwe samenwerking met Jan van der Meide, Wessel Gernaat en Wiebe Klijnstra, zich zo inzetten om deze Oost-Groningse band van weleer nu een eerbetoon te brengen, is geweldig en moet gesteund worden. Daarom doen we als Klinker graag mee; lokale historie van (inter)nationale allure.’

De kaartverkoop is gestart, waarbij 21 juni inmiddels is uitverkocht.
Toegangsbewijzen voor 20 juni zijn te verkrijgen aan de kassa van Cultuurhuis De Klinker en online.

Ro-d-ys2024
Foto: Greeth Smit