The Analogues: “We Zijn Klaar”

 

The Analogues (by Tereza Cervenova)
Photo by Tereza Cervenova

Het hoge woord is eruit: The Analogues stoppen ermee. Het was volgens de band vanaf het eerste begin bedoeld als een ‘project’ met een begin en een einde. En nu alle studio-albums van The Beatles live gespeeld zijn is de missie, na tien jaar, volbracht

De One and One and One is Three shows die The Analogues dit najaar als allesomvattende ‘trilogie’ in de Amsterdamse Ziggo Dome spelen, zullen de laatste live-shows zijn waarbij de muziek uit de zogenaamde studio-jaren van The Beatles minutieus gereproduceerd wordt.

“De goede verstaander wist natuurlijk wel dat het einde eraan zat te komen,” zegt Fred Gehring, initiator en drummer. “Dat diende zich al aan toen we Abbey Road speelden. Dat stelden we vervolgens nog even uit met de best-of show die we vorig jaar in de Ziggo Dome deden – Hello Goodbye was een samenvatting en afsluiter van de afgelopen 10 jaar. Daar hadden wij én het publiek zó veel lol in dat we er vorig jaar nog een uitverkochte theatertour aan vast plakten. Op verzoek van velen doen we nu nog één keer álles. Nog één keer genieten en dan een streep er onder.”

“The Beatles hebben er drie jaar over gedaan om al die geweldige songs op te nemen”, vult mede-oprichter Bart van Poppel aan. “En wij dus tien jaar om het allemaal te reproduceren. Dat was een geweldig avontuur, we hadden vooraf nooit kunnen denken dat het zó uit de hand zou lopen. Most of us have never seen the Beatles live. After tonight, I feel like at least I have heard them, schreef The Telegraph na een show in Londen. Ja, wat wil je nou nog meer? De missie is volbracht. Tijd voor andere dingen.”

Andere dingen? “Ja, dat zouden natuurlijk best dingen kunnen zijn die in het verlengde liggen van dit project,” zegt Gehring. “Het gaat ons erom dat de muziek van The Beatles blijft leven. Voor mensen van onze generatie lijkt dat vanzelfsprekend, maar er zijn genoeg jonge mensen die überhaupt nooit van The Beatles gehoord hebben. Dat stoort mij dan toch.”

“Het ontrafelen van al die songs was een monnikenwerk,” zegt Van Poppel, “want die muziek is nooit goed geanalyseerd en opgeschreven. Tot nu. En daarnaast hebben we geïnvesteerd in het ‘museum’, zoals wij dat noemen. Een collectie authentieke instrumenten waarmee The Beatles die muziek gecreëerd hebben. Dus ja, met die dingen – de partituren en het instrumentarium – gaan we vast nog wat doen. Maar touren langs de theaters zoals we dat tien jaar hebben gedaan – dat hoofdstuk is afgesloten.”

Gelukkig voor Beatles-liefhebbers wordt het complete studio oeuvre – de albums vanaf 1967 – nog één keer gespeeld, van begin tot eind. Tijdens drie avonden in de Ziggo Dome, onder de noemer One and One and One is Three, komt álles nog een keer voorbij.

vrijdag 20 september: Revolver & Sgt. Pepper
zaterdag 2 november: The White Album
zaterdag 28 December: Let It Be & Abbey Road

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.ticketmaster.nl 

Website: https://www.theanalogues.net/

one-and-one-bg