Review: Van Morrison – Accentuate The Positive

 

Van Morrison - Accentuate The Positive

Van Morrison – Accentuate The Positive
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Exile Productions – Virgin Records
Release: 2023

Tekst: Wim Velderman

Sir George Ivan Morrison heeft onlangs  een eigen label  gelanceerd Orangefield Records waar hij meteen een eerste bijzondere cd uitbrengt ‘Beyond Words‘. Maar er is meer, gelukkig. Even van een zijpad af en dan we nemen de afslag naar de hoofdweg.

Wanneer iemand zijn 45ste studio-album uitbrengt heb je te maken met iemand op gevorderde leeftijd en inderdaad Sir George Ivan Morrison gaat al flinke tijd mee in de muziek. Vaak noemt men hem de Grumpy Old Men, zeker de laatste jaren valt dat wel mee. Van kan zich met zijn gezouten mening tegen alles en nog wat verzetten, maar het kan ook heel anders. Van denkt regelmatig aan zijn jeugd waar zijn hardwerkende ouders (o.a. zwoegend  in de scheepsbouw) toch zich de luxe van een platenspeler met jazz- en een paar blues elpees veroorloofden. Daar haalde hij zijn voorliefde voor het leven van en met de muziek vandaan. Bracht hij in de jaren negentig onregelmatig en met grote tussenpozen nieuw werk uit, dan is het tegenwoordig 2 of 3 albums per jaar.

Zelf zegt ie ook het geld nodig te hebben en daarom waarschijnlijk ook de onvoorstelbare hoeveelheid optredens , alsof hij mid twintig is. Eerder dit jaar kwam ‘Movin to Skiffle‘ uit, muziek zoals hij dat speelde met zijn eerste bandje: veel covers en vrolijkheid.

Nu covers van een tweede jeugdliefde Rock & Roll. Zorgvuldig voorzien van nieuwe arrangementen en als gasten Taj Mahal en de recent overleden Jeff Beck. Puristen vinden dit maar zo zo, maar met een goed glas en wat lekkers is het goed toeven bij dit album, geen pretenties gewoon een vrolijke boel en daar kunnen we in de tijd allemaal wel eens behoefte aan hebben Accentuate The Positive.

Tracks:
01. You Are My Sunshine
02. When Will I Be Loved?
03. Two Hound Dogs
04. Flip, Flop and Fly
05. I Want a Roof Over My Head
06. Problems
07. Hang Up My Rock & Roll Shoes
08. The Shape I’m In
09. Accentuate the Positive
10. Lonesome Train
11. A Shot of Rhythm and Blues
12. Shakin’ All Over
13. Bye Bye Johnny
14. Red Sails in the Sunset
15. Sea of Heartbreak
16. Blueberry Hill
17. Bonaparte’s Retreat
18. Lucille
19. Shake Rattle and Roll

Website:https://www.vanmorrison.com/