Review: Van Morrison – Beyond Words

 

Van Morrison – Beyond Words

Van Morrison – Beyond Words
Format: CD – Digital / Label: Orangefield Records
Release: 2023

Tekst: Wim Velderman

Sir George Ivan Morrison heeft onlangs  een eigen label  gelanceerd Orangefield Records waar hij meteen een eerste bijzondere cd uitbrengt, ‘Beyond Words’.

Het idee erachter is louter instrumentale songs te laten horen. Op de cd staan 17 tracks en die zijn zeer verschillend van aard. Vele genres komen aan bod en dat levert heel verschillende reacties op. Niet in de laatste plaats omdat Van’s stem ontbreekt, zijn kenmerkende stem die een heel eigen twist geeft aan iedere song die hij opneemt. Iedere  artiest die regelmatig opneemt heeft songs op de plank liggen die ooit eens van pas kunnen komen. Soms ook als basis voor iets totaal nieuws.

Op ‘Beyond Words’ hoor je dan ook vooral archiefwerk veelal opgenomen tussen 1970 en 2000. Daar is op zich niks mis mee, maar zul je zeggen wat wil je ons vertellen Velderman? Nou dat is nu net het heikele punt. Van speelt veel instrumenten zelf en dat kan hij virtuoos. Verder heeft hij de beschikking over een heel arsenaal aan klasse muzikanten die samen met hem opnemen of all around the world met hem optreden. Muzikanten die weten hoe de hazen lopen. Veel songs op ‘Beyond Words’ zijn knap ingespeeld, maar toch is er iets. Waarschijnlijk de combinatie van de songs, de combinatie die de luisteraar fors heen en weer slingert tijdens het luisteren.

Voor uw recensent blijft het erbij om nog vaker dan twee keer te luisteren. Schoenmaker hou je bij je leest is een oud spreekwoord en als ik Van een tip mag geven: blijf vooral zelf zingen, laat de Words maar komen.

Maar er is net een nieuw album uit!
Van Morrison – Accentuate The Positive (https://www.bluestownmusic.nl/new-release-van-morrison-accentuate-the-positive/)

Website: https://www.vanmorrison.com/

Van Morrison – Beyond Words - back