Review: Twelve Bar Blues Band – Live

 

Twelve Bar Blues Band - Live

Twelve Bar Blues Band – Live
Format: CD / Label Eigen Beheer
Release: 2023

Tekst: Jelle Edelenbosch

Geen lange aankondiging, meteen gaan en hoe. Wat een begin met ruim tien minuten ’The Blues Has Got Me’. De toon is meteen gezet op dit nieuwe album ‘Live’ van The Twelve Bar Blues Band. Het telt acht nummers.

Eigenlijk valt alles op zijn plek. De nieuwe start een paar jaar geleden resulteert in gretigheid. Voeg daarbij de toetreding van gitarist Peter Langerak waardoor het muzikale palet breder is. J.J. Sharp (Jan J. Scherpenzeel), zang en bluesharp, weet het publiek erbij te betrekken. Een wisselwerking die van groot belang is.

Genot
Het subtiele spel van gitarist Kees Dusink is een genot om te horen. In de wat ruigere regionen kan hij zijn ei eveneens kwijt. En ook op de slidegitaar laat hij zich niet onbetuigd, zoals is te horen in het tweede nummer I Can’t Get Enough Of That Girl.
Bassist Patrick ’Sideburn’ Obrist speelt gedegen en vormt samen met drummer Jeffrey van Duffelen een solide basis. Op Life is Hard, na staan er eigen composities, geënt op de Chicagoblues, op de cd. Dat is zeker te waarderen.

Minpuntje
Natuurlijk gaat het in de blues over kommer en kwel, maar de teksten zijn hier en daar nogal leed herhalend. Ander minpuntje is het gepraat van het publiek tijdens enkele nummers. Dat had beter weggepoetst kunnen worden.
Bluesman heeft een ‘huppelend’ intro en een gitaarsolo met veel hoge noten en die doen denken aan Jimi Hendrix. Life is Hard, ook ruim tien minuten, wordt opgestuwd door de bluesharp, eigenlijk een onmisbaar instrument. Gelukkig goed te horen dankzij de iets zachter spelende band.

Stembuigingen
J.J. Sharp heeft een groot bereik en een mooie trilling in zijn stem. In Don’t Ask Me Why laat hij fraaie stembuigingen horen en haalt hoge noten. Key To Your Heart, dat ook door de tien minuten grens gaat, is tekstueel ietwat eentonig, maar de muziek maakt alles goed. Wat een intro. Eerst gitaar, inclusief flageoletten, drums erbij, meer gitaar, niet te vergeten bas en zang. Het ligt heel goed in het gehoor en blijft beklijven. De tijd vliegt voorbij. Zeer geslaagde cd van ruim een uur die de ’key naar de blues’ is.

Tracks:
01. The Blues Has Got Me
02. I Can’t Get Enough Of That Girl
03. Bluesman
04. Life Is Hard
05. You’ve Got To Move
06. Don’t Ask Me Why
07. Key To Your Heart
08. I Can Make Everything Alright

Band:
J.J. Sharp – lead vocals & harmonica
Kees Dusink – lead & slide guitar
Peter Langerak – rhythrn & lead guitar
Patrick “Sideburn” Obrist – bass
Jeffrey van Duffelen – drums

Website: https://www.facebook.com/TwelveBarBluesBand