Review: Scott Weis Band – Raise Your Hands

 

Scott Weiss Band - Raise Your Hands

Scott Weis Band – Raise Your Hands
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Scott Weis Band uit Greeley, Pennsylvania, is op hun achtste studioalbum weer terug in de oerbezetting van Scott Weiss (zang, gitaar, slide gitaar, dobro), Roger Voss (drums) en Robert Kopec (bas).

De band debuteerde in 2006 met het album ‘Have A Lil Faith’ en de band werd later opgenomen in de Pennsylvania Blues Hall Of Fame.

In 2011 dreigde er een eind aan de band te komen toen Scott bij een ongeluk zijn nek brak waardoor het zeer onzeker was of hij ooit wel weer zou kunnen optreden. Gelukkig pakte dat voor Scott goed uit en zijn spel heeft er, gezien dit nieuwe album, niet onder geleden.

Scott’s schurende gitaar opent het broeierig bonkende Motherless Child. Een nummer, dat  vergelijkbaar is met het geluid van the Jeff Healey Band met de zeer soulvolle zang van Cindy Mizelle als aangename extra.

Dan volgt de lome, intiem deinende bluesrock van Shine Down. Een lekker soulvol nummer met wat Joe Cocker trekjes, vooral door de gruizige stem van Scott. Scott laat zijn gitaar weemoedig huilen in dit nummer. Judgement Day is vervolgens een broeierige boogie a la ZZ Top. Krachtig rockend met snijdend gitaarwerk. Raise Your Hands pompt daarna op een zweterige wijze voort.

Het is altijd gewaagd om een cover te spelen van Joe Cocker’s versie van het Beatles nummer With A Little Help From Your Friends. Bij Scott is dit een bluesy zwaar schurende versie waarin zijn gruizige zang prima past. Uiteraard is het onmogelijk om Joe Cocker’s rauwheid te evenaren en daarom heeft Scott de wijze beslissing genomen om zich niet aan Cocker’s oerbrul te wagen. Het resultaat is een prima gruizige cover.

Mindless is een galmend, haast swamprock achtig nummer met knarsend en kreunend gitaarwerk. Scott waagt  zich aan de funk in het losjes groovende Bitch Please waarin hij aan het betere werk van Chris Duarte doet denken. Dit Duarte geluid is ook te horen in het ingetogen funky Lost Myself.

In de intieme blues Stay duiken wat Allman Brothers Band invloeden op in het gitaarspel van Scott. Have You Ever Loved A Woman (bekend van Freddie King) is in Scott’s handen een heerlijke intieme slowblues met vlammend gitaarwerk. Het album wordt afgesloten met het akoestische, maar  daardoor niet minder rauwe, Bring Me Home.

Het album ‘Raise Your Hands’ is opnieuw een bewijs dat de Scott Weis Band een uitstekende bluesrock formatie is!

Tracks:
01. Motherless Child
02. Shine Down
03. Judgement Day
04. Raise Your Hands
05. With A Little Help From My Friends
06. Mindless
07. Bitch Please
08. Lost Myself
09. Stay
10. Have You Ever Loved A Woman
11. Bring Me Home

Website:https://scottweisband.com/