Review: Black Hammer Voodoo – Mayday Right Now

 

Black Hammer Voodoo - Mayday Right Now

Black Hammer Voodoo – Mayday Right Now
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Voor de mensen, die nog niet bekend zijn met Black Hammer Voodoo eerst maar even een korte geschiedenis.

Black Hammer Voodoo begon in 2016 als bluesrockband met Michiel van Leeuwen (bas, zang ), mondharmonica virtuoos Kim Snelten, gitarist Sam Shine en drummer Francesco Libero en maakte direct een verpletterende indruk met het album ‘Dance Like A Windmill’ in 2018.

Twee jaar later waren Kim Snelten en Sam Shine vervangen door Roy van Oost (gitaar, fluit) en op album nummer twee ‘High On Destruction‘ uit 2020 schoof het geluid langzaam meer richting de Classic Rock maar dan altijd op een zeer eigenzinnige wijze. Dat geldt ook voor het derde album ‘Year Of The Rat‘.

En dan is er nu album nummer vier ‘Mayday Right Now’. Black Hammer Voodoo is inmiddels de one-man band van Michiel van Leeuwen geworden en het geluid is totaal omgeslagen naar zeer zeer grimmige en harde rock waarbij Michiel van Leeuwen zingt en speelt met drumcomputers, sequencers, samples en een harde rock gitaar .

Het album zit vol wanhoop, cynisme, strijdbaarheid en woede.

Is het nieuwe grimmigere geluid van Black Hammer Voodoo een te grote overgang na de bluesrock en de Classic Rock? Nee! Totaal niet! Ook dit geluid past Black Hammer Voodoo perfect!

Het album opent met grimmige instrumentatie doorspekt met militaire verbindingsgesprekken waarna al snel harde metal gitaarriffs volgen, die al bijtend de wanhopige zang van Michael bijstaan. Een nummer met de overpeinzingen van een bommenwerperpiloot, “I think of all the death and destruction that I brought”.

Daarna is “Don’t Work” een nummer vol krachtig schurende Classic Rock riffs, vol pompend en met een grimmig funky geluid. Na een naargeestig pompend intro blijft de sfeer grimmig in Taking My Position,dat zelfs aan het geluid van The The of Fad Gadget doet denlen.

I Love You Mama bevat statig orgelspel in een zacht voorttikkend nummer dat aan een donker soort Genesis doet denken. We’re Gonna Walk Down verwijst overduidelijk naar de bestorming van het Amerikaanse Capitool in een gemeen sluipend nummer. De single Do The Russians met zijn Russisch of Oekraïens  folkorgeltje en raps is een donkere funky aanklacht tegen Rusland.

Wake Up Everybody is een nummer waar je, qua tekst ook niet vrolijk van wordt. “Wake up everybody everything is breaking down!”, verpakt in een grimmig schurend muzikaal landschap. FiFa Qatar! Is een cynisch beukende aanklacht tegen de schending van de mensenrechten in aanloop naar het WK in Qatar. Na de venijnig schrapende rocker Smash The Regime is het tijd voor het intieme en liefdevolle akoestisch Just You And Me dat een akoestische Led Zeppelin sfeer uitademt. This Fucking State mixt op een naargeestig snijdende wijze metal met donkere new wave.

Na het donker voortslepende t is het album afgelopen en moet je even wachten tot het kippenvel van je hele lichaam verdwenen is.

Ook de nieuwe muzikale koers van Black Hammer Voodoo overtuigt op een verpletterende wrange wijze. En ik durf het nog steeds hardop te zeggen: Black Hammer Voodoo is nog steeds de lekkerste en eigenzinnigste (one-man) band van Nederland!

Tracks:
01. Mayday Right Now
02. Don’t Work
03. Taking My Position
04. I Love You Mama
05. We’re Gonna Walk Down
06. Do The Russians
07. Wake Up Everybody
08. FiFa Quatar!
09. Smash The Regime
10. Just You And Me
11. This Fucking State
12. The People’s Army

Website: http://www.blackhammervoodoo.com/