Black Hammer Voodoo – High On Destruction
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een tweede album staat bekend als het “moeilijke” album. Maar daar is bij Black Hammer Voodoo dus helemaal niets van te horen! Hun debuutalbum ‘Dance Like A Windmill’ werd zeer juichend onthaald door de pers en ik voorspel dat dat bij hun tweede album gewoon weer gaat gebeuren!

In de tussentijd is er qua bezetting wel iets veranderd. Op het eerste album speelden Kim Snelten (harmonica) en Sam Shine (gitaar) nog mee. Die zitten er nu dus niet meer bij en zijn vervangen door Roy van Oost (gitaar, fluit, zang). Bassist en zanger Michiel van Leeuwen en drummer Francesco Libero zijn nog steeds van de partij.

Het nieuwe album maakt net zoveel indruk als het eerste album. Dit keer duiken er in het geluid van de band af en toe wat progrock geluiden op, vooral veroorzaakt door de fluit van Roy van Oost. Een fluit is nou niet direct een instrument, dat je verwacht in de bluesrock maar, hé, als the Bintangs het mochten, dan mag Black Hammer Voodoo het toch ook?

Het vertrouwde donkere rauwe bluesrockgeluid van de band spat je in High On Destruction weer tegemoet. Een nummer waarin je voor het eerst kennis maakt met de fluit van Roy. Dit is dus weer zo’n nummer met een garagerock-achtige felheid, vol gierend en gillend gitaarwerk. Dit nummer nestelt zich onvermijdelijk in je brein en nestelt en laat je vervolgens, al grijnzend, nooit meer los.
All I Want Is You opent broeierig, funky groovend en is een rauwe funky bluesrocker waarin het eigenzinnige geluid van bijvoorbeeld Living Colour of De Staat is terug te vinden.
Na een onheilspellend intro opent het gemeen beukende Beautiful Bride. Een nummer waarin naast de rauwe rockriffs ook een folky geluid sluimert. Het donkere hypnotiserende geluid van dit nummer daalt langzaam, maar zeker, over je heen.
Burning is voorzien van een zinderend moerasgeluid, dat zich loom voortsleept en waarin je af en toe wordt opgeschrikt door de harde branderige gitaarriffs maar waarin je weer gerustgesteld wordt door de dwarrelende fluit van Roy.
Tear It All The Fuck Down is meebrulbaar vanaf het begin. Een massief groovend nummer met sinister vervormde zang. In Grab What You Want gaat de band op de funky bluesrock toer met haast ZZ Top-achtige riffs en een Mott The Hoople-achtige glamrock drive.
De tijden van Jethro Tull lijken weer helemaal terug in de intieme psychfolk van Fly. Dat wordt dan gevolgd door de smerig bonkende bluesrock van We Don’t Want Another Jesus met schroeiend riffs en een splijtende solo van Roy van Oost.
In het uiterst funky You Got Me Freaking Out gaat het eigengereide funky geluid van Living Colour hand in hand met de al even eigengereide Beefheart klanken en psychedelica. Hetzelfde gebeurt in Dictator.
The People Wanna Hang You opent met Roy’s bluesy priemende gitaar, die voortgestuwd wordt door de drums van Francesco Libero. Het nummer ontwikkelt zich tot een sinistere rocker waarin ruimte is voor boogie geluiden en Alice Cooper-achtige zang van Michiel van Leeuwen.
De afsluiter, Let Your Body Talk, heeft hetzelfde funky bluesgeluid als de legendarische Britse Free maar dan voorzien van een veel gemener geluid.

Dit tweede album van Black Hammer Voodoo bewijst dat de band nog even overrompelend, fel, hard en vooral eigenzinnig klinkt als op hun debuut.

Topband!

Tracklist:
01. High On Destruction
02. All I Want Is You
03. Beautiful Bride
04. Burning
05. Tear It All The Fuck Down
06. Grab What You Want
07. Fly
08. We Don’t Want Another Jesus
09. Dictator
10. You Got Me Freaking Out
11. The People Wanna Hang You
12. Let Your Body Fly

Website: Black Hammer Voodoo