Recensie: Black Hammer Voodoo – The Year Of The Rat

 

Black Hammer Voodoo - The Year Of The Rat
Black Hammer Voodoo – The Year Of The Rat
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Ik verheug mij altijd op een nieuw album van de Nederlandse band Black Hammer Voodoo en met hun nieuwste album ‘The Year Of The Rat’ word ik opnieuw niet teleurgesteld. Sterker nog, ik vind dit album hun beste album tot nu toe.

Een album waarop de band opnieuw op een eigenzinnige wijzig grimmig door gebieden als prog rock, blues, folk en Classic Rock heen ploegt.

“Deep Dark Shit” noemen Michiel van Leeuwen (zang, bas), Roy van Oost (gitaar, fluit, zang) en Francesco Libero (drums) hun muziek zelf.

De single Free World opent het album en klinkt heerlijk grimmig groovend. Krachtig als Living Colour met Michiel van Leeuwen’s duistere, vervormde, zang.

Radioactive Rainmachine opent met een dromerig maar tegelijkertijd dreigend geluid met de zacht wuivende gitaarklanken van Roy van Oost. Diens gitaar kermt het even later flink uit. Een van spanning zwanger nummer waarin ook Pink Floyd invloeden schuilen en waarin flink ruimte is voor Roy van Oost’s krachtig pompende dwarrelfluit.

Het log groovende Another Rainy Day deed mij aan het betere werk van de Nederlandse band Sjako! denken. Tijdens het funky groovende Clowns waan je je op een naargeestige griezelkermis.

De blues duikt op in There’s Gonna Be A Revolution. Een nummer met gemene hoekige gitaarriffs. Het geluid van de über creep Alice Cooper duikt op in het smerig rockende The Year Of The Rat. Verrassend genoeg zijn er ineens ook Big Country-achtige gitaarriffs te horen.

Enough Is Enough is een psychedelische rocker met een Alice In Chains-achtige kracht. De gitaar van Roy van Oost zwiept alle kanten op in het broeierig groovende It Don’t Mean A Thing.

De groove is ook aanwezig in het schurend groovende God Is Back In Town waarin God zich als een wrede, oordeel vellende God ontpopt.

I’ve Got You is een zeer intieme akoestische ballad met prachtig gitaarspel van Roy van Oost.

In het bluesy Never Gonna Die zijn country invloeden verwerkt en in de afsluiter van het album Make Some Noise klinkt Black Hammer Voodoo als de gemene neefjes van Gary Glitter’s Glitter Band.

Het nieuwe album van Black Hammer Voodoo is van begin tot eind een topalbum geworden.

Mag ik het nu dan eindelijk eens zeggen? Black Hammer Voodoo is momenteel de beste band van Nederland!

Website: https://blackhammervoodoo.com

Black Hammer Voodoo - The Year Of The Rat - back