ZIGTEMA – Attempt At Wild
Format: CD / Label: The Syndicate Of Melodies Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Wieb Zigtema is terug van eigenlijk nooit weggeweest! Het heeft vijf jaar geduurd maar hier is dan eindelijk de opvolger van het ‘What About You’ album, uitgebracht onder de bandnaam ZIGTEMA. De band bestaat op dit album, naast Wieb, uit Jan van der Smit(gitaar), Daniël van Amersfoort (bas, backing vocals) en Paul Bruin (drums).

Iedereen hoort eigenlijk te weten dat Wieb een Nederpop verleden heeft in de zeer ondergewaardeerde bands the Rousers, the Thought en Shoot The Moon.
Nog steeds beschikt hij over het vermogen om de ene na de andere Nederpop parel te schrijven.

Ook dit nieuwe album staat er vol mee.

Neem nu de opener Hide, een pittig hoekig rocknummer waarin je het new wave verleden van Wieb terug hoort. Het nummer heeft namelijk hetzelfde “beat wave” geluid als the Rousers en dat houdt dus in dat de melodie ook in dit nummer voorop staat.
Juliette zit iets meer in de hoek van bijvoorbeeld Moon Martin terwijl Wieb’s donkere stemgeluid aan Matt Johnson (van The The) doet denken.

Vervolgens is de single Half Moon Bay een ingetogen, maar toch stuwend, nummer, dat een beetje aan het geluid van the Waterboys doet denken. Hetzelfde Waterboys geluid is terug te vinden in het opgewekte sprankelende Sometimes I Slip.
Punky wave is aan bod in het felle semi-akoestische Mighty Drop, gevolgd door de breekbare en zeer intieme ballad From Here On (It’s Clear Sailing). In het spetterende Quoting Jack duiken daarna weer punkinvloeden op. Dog On A Chain vermengt de Bo Diddley beat met Rousers/Fatal Flowers invloeden.
Ook in het energiek rockende The Man Who Murdered Me is dat Rousers geluid terug te vinden.

Dit nieuwe album van ZIGTEMA staat boordevol met allemaal schitterende Nederpop parels. Ik kijk nu al uit naar het volgende album!

Tracklist:
01. Hide
02. Juliette
03. Half Moon Bay
04. Sometimes I Slip
05. Mighty Drop
06. From Here On (It’s Clear Sailing)
07. Johnny & Fonny
08. Quoting Jack
09. You Can Bring The Wine
10. Leave Us Be
11. House On Wheels
12. Dog On A Chain
13. The Man Who Murdered Me
14. Slow Sunday

Website: ZIGTEMA