Recensie: Zac Harmon – Long As I Got My Guitar

 

Zac Harmon – Long As I Got My Guitar

Zac Harmon – Long As I Got My Guitar
Format: CD / Label: Catfood Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse blueszanger en –gitarist Zac Harmon is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. Hij woont tegenwoordig in Texas. Zijn moeder was pianiste en zijn vader speelde harmonica en was apotheker die als klanten o.a. Muddy Waters, BB King, Albert King, Ike en Tina Turner en Little Walter had.

Tijdens zijn studie op de middelbare school en universiteit speelt Zac gitaar voor o.a. ZZ Hill en Sam Meyers. In de jaren ’80 verhuist hij naar Los Angeles om een carrière in de muziek op te bouwen. Hij werkt als studiomuzikant en als songwriter en producer en hij schrijft songs voor o.a. Evelyn ‘Champagne’ King, Freddie Jackson, The Whispers, The O’Jays en Black Uhuru. In 2003 komt zijn solodebuutalbum ‘Live At Babe And Ricky’s Inn’ uit.

Begin oktober verscheen het nieuwe album van Zac Harmon, ‘Long As I Got My Guitar’. Het album is geproduceerd door Jim Gaines en opgenomen in de Sonic Ranch, de studio van Bob Trenchard in de buurt van El Paso. Harmon heeft het album opgedragen aan zijn moeder Floreada Harmon, die op 6 mei van dit jaar overleed.

In het openingsnummer Deal With The Devil is meteen de soulvolle zang van Harmon te horen en zijn snijdende bluesy gitaarlicks roepen herinneringen op aan Albert King. In de langzame soulblues People Been Talking zit ook weer heerlijk gitaarwerk, de ritmesectie is strak en Dan Ferguson strooit met orgeltonen.

Door de accordeon komen we met de ontspannen soulballad Crying Shame in de zydecosferen. Dat Harmon een groots zanger is blijkt daarna weer in de soulballad Soul Land, met naast zich de heerlijke backing vocals. En datzelfde geldt daarna ook in Love For You Baby.

Fameus zijn Harmon’s gitaarlicks achter golvende orgeltonen in de titelsong Long As I Got My Guitar. Na het felle en funky gitaarwerk in Waiting To Be Free, schakelt Harmon in New Year’s Eve over naar lyrisch gitaarspel en zorgen de backing vocals voor een fijn soulgevoel.

In Imagine A Prayer gaat het tempo omhoog. Keyboard, passievolle zang en mooie harmonieën. Met Ashes To The Wind brengt Zac Harmon een fantastisch slotakkoord. Een hartverscheurend mooie ballad waarin de soul van de jaren ’60 en ’70 herleeft.  

Conclusie:
‘Long As I Got My Guitar’ is een album om te koesteren.

Tracks:
01. Deal With The Devil
02. People Been Talking
03. Crying Shame
04. Soul Land
05. Love For You Baby
06. Long As I Got My Guitar
07. Waiting To Be Free
08. New Year’s Day
09. Imagine A Prayer
10. Ashes To The Wind

Line up:
Zac Harmon – lead gitaar, zang

The Rays (track 1,2,3,4,5,6,8,9,10)
• Bob Trenchard – bas
• Richy Puga – drums
• Johnny McGhee – gitaar
• Dan Ferguson – keyboards, accordeon

The Zac Harmon Band:
• Corey Lacy – keyboards (track 5,7,8,10), backing vocals
• Chris Gipson – bas (track 5)
• Jamil Byron – drums (track 5)

SueAnn Carwell – backing vocals
Munyungo Jackson – percussie (track 1,4,5,7,8)

Website: Zac Harmon