Vega – Grit Your Teeth
Format: CD / Label: Frontierss Music srl
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het zesde album van de Britse band Vega (uit York) is zo’n album dat elke liefhebber van de zogeheten stadionrock in zijn collectie wil hebben. De band weet namelijk op een perfecte wijze een aanstekelijke mix te vinden van het geluid van Bon Jovi en Def Leppard. Dat houdt dus in dat er hier sprake is van aanstekelijke nummers met veelal meezing/brulbare gedeeltes en een krachtig rockgeluid.

De band bestaat uit zanger Nick Workman, toetsenist James Martin, drummer Martin Hutchison, gitaristen Marcus Thurston en Mikey Kew en bassist Tom Martin.

photo by Steven Christie

Neem nu de opener van het album, Blind. Dit is een pompend rocknummer in de beste Def Leppard traditie met stuwende rauwe gitaarriffs. De zang van Nick Workman zorgt ervoor dat er ook wat Bon Jovi invloeden opduiken. Een perfect voorbeeld dus van uitstekende stadionrock met messcherp gitaarwerk.
(I Don’t Need) Perfection pompt onverdroten voort in dezelfde stijl met een iets lomer tempo. Ook dit nummer ligt prima in het gehoor en heeft een zeer meebrulbaar “yeah yeah yeah” gehalte.
Grit Your Teeth zit overduidelijk meer in de Bon Jovi hoek maar dan wel Bon Jovi in hun stevig rockende periode. Man On A Mission wijkt iets af van het stadionrock geluid doordat er een smerig bluesy geluid in dit nummer zit. Een gemeen pompende riffrocker.
Ook Don’t Fool Yourself Again is een fel riffend nummer waarin de stadionrock vermengd wordt met popgeluiden. In dit nummer is het toetsenwerk van James Martin eigenlijk voor het eerst te horen. Hij speelt trouwens een wat ondergeschikte rol op dit album. Gelukkig komt zijn, ietwat symfonische, toetsenwerk volop aan bod in het melancholieke Consequence Of Having A Heart. In het refrein duiken wat “Mad World” (Tears For Fears) invloeden op. This One’s For You opent U2-achtig door de galmende gitaar maar gaat al snel weer over op pompende stadionrock a la Bon Jovi.
Het album sluit af met een drietal pompende stadionrock nummers, Save Me From Myself, How We Live en Done With Me, die alle drie massief pompend klinken. Nummers, die elk stadion, hopelijk binnenkort, weer aan het springen krijgen.

Hoewel er misschien een overdaad aan pompende stadionrock op dit album staat kom ik toch tot de conclusie dat elke stadionrocker een plaatsje in zijn platencollectie dient vrij te maken voor dit prima album van Vega!

Tracklist:
01. Blind
02. (I Don’t Need) Perfection
03. Grit Your Teeth
04. Man On A Mission
05. Don’t Fool Yourself Again
06. Consequences Of Having A Heart
07. This One’s For You
08. Battles Ain’t A War
09. Save Me From Myself
10. How We Live
11. Done With Me

Website: Vega