Various Artists – The Rough Guide To Blues Divas (Reborn And Remastered)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: World Music Network Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse bluesscene werd in de twintiger jaren gedomineerd door de vrouwen. Deze zangeressen warden liefkozend “blues divas” genoemd. En op deze dames focust het nieuwe deel van de befaamde “Rough Guide To…” serie van het World Music Network zich op deze verzamelaar.

Sommige artiestes op dit album hebben een grote naam. Zoals Ma Rainey, die niet voor niets in 1990 opgenomen werd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Zij laat in Black Eye Blues een zeer krachtige boodschap tegen vrouwenmishandeling horen.

Bessie Smith werd the Empress Of The Blues genoemd. In de bluesklassieker Nobody Knows You When You’re Down And Out is haar power voice te horen in een romig deinende nachtclub bluesversie.
Sippie Wallace behoort ook tot de bekendere blueszangeressen. Zij nam in de tachtiger jaren nog albums op met Axel Zwingenberger en zij laat in het broeierige voortschuifelde I’m A Mighty Tight Woman horen dat er destijds niet met haar te spotten viel.
En dan is er een enorm aanbod aan minder, of totaal, onbekende bluespareltjes. Bessie Tucker’s Penitentiary is daar het mooiste voorbeeld van. Een zeer gekwelde pianoblues waarin Bessie vreest dat zij uiteindelijk in het gevang zal belanden als zij iets tegen de mishandeling van haar man gaat doen.

 

 

Lizzie MilesElectrician Blues is een voorbeeld van een ondeugende blues waarin Lizzie aangeeft dat zij een electricien nodig heeft. “Come look at my meter, think I’ve got to have more juice”. St. Louis Blues is via Esther Bigeou in een heerlijk krakende en suizende versie te horen.
Ada Brown ageert krachtig tegen het overspel en drankmisbruik van haar man in Break O’Day Blues. Van de huppelende pianoblues You’ve Got Ev’rything A Sweet Mama Needs van Sara Martin word je automatisch vrolijk. In de opgewekte dixielandblues van My Man Is Good For Nothing But Love van Edith Wilson snap ik helemaal waarom Edith zo blij is.
Ook is er een aantal zogenaamde “vaudeville blues” nummers te horen. In deze nummers is de blues te horen zoals die in de theaters ten gehore werd gebracht.
Een goed voorbeeld daarvan is Martha Copeland’s Everybody Does It Now, waarin een fiddle opduikt.

Je blijft op deze verzamelaar steeds nieuwe bluesparels ontdekken. Daarom kan ik je deze verzamelaar van harte aanraden!

Tracklist:
01. Ma Rainey: Black Eye Blues
02. Hattie Burleson: Bye Bye Baby
03. Ethal Waters: Sweet Georgia Brown
04. Bessie Smith: Nobody Knows You When You’re Down And Out
05. Victoria Spivey: Dope Head Blues
06. Alberta Hunter: Everybody Mess Around
07. Mamie Smith: Jenny’s Ball
08. Ida Cox: Give Me A Break Blues
09. Lucille Bogan: Tired As I Can Be
10. Martha Copeland: Everybody Does It Now
11. Clara Smith: Salty Dog
12. Edith Wilson: My Man Is Good For Nothing But Love
13. Lucille Hegamin: Shake Your Cans
14. Sippie Wallace: I’m A Mighty Tight Woman
15. Rosa Henderson: Get It Fixed
16. Bertha “Chippie” Hill: Do Dirty Blues
17. Lil Johnson: Get ‘Em From The Peanut Man (Hot Nuts)
18. Trixie Smith: Sorrowful Blues
19. Sara Martin: You’ve Got Ev’rything A Sweet Mama Needs
20. Esther Bigeou: The St. Louis Blues
21. Ada Brown: Break O’Day Blues
22. Maggie Jones: Anybody Here Want To Try My Cabbage?
23. Lizzie Miles: Electrician Blues
24. Bessie Tucker: Penitentiary
25. Lena Wilson: He Used To Be Your Man But He’s My Man Now

Website: World Music Network Records