Various Artists – Streetlight Harmonies (Original Motion Picture Soundtrack)
Format: CD / Label: Lakeshore Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dit (mini) album is de soundtrack van de gelijknamige documentaire over de doo-wop stroming uit de jaren ’50. Doo-wop was, en is, een onderdeel van de toenmalige rhythm & blues, die gekenmerkt werd door acapella zang, eenvoudige beats en vaak woordloze achtergrondkoortjes. De stroming was behoorlijk populair in de 50’s en kan gezien worden als de voorloper van softsoul van groepen als the Stylistics, the O’Jays, Tavares en the Temptations en nog steeds zijn er doo­-wop groepen te vinden zoals ons eigen Deep River Quartet en de Britse Flying Pickets.

In de documentaire komt een groot aantal voormalige leden van diverse doo-wop groepen uit de 50’s aan het woord samen met uniek beeldmateriaal uit de 50’s.

En daar hoort natuurlijk een doo-wop soundtrack bij!

Groot was mijn verbazing, en afschuw, dat de soundtrack voor een groot deel bevolkt wordt door moderne R’n’B artiesten, die in veel gevallen ook nog eens begeleid worden door elektronische ritmes en nep blazers.

Neem nu Committed, een moderne R’n’B swing groep, die met twee nummers aanwezig is. The Angels Listened In, oorspronkelijk van the Crests, waarin het originele sprankelende doo-wop geluid getransformeerd is tot een hedendaag R’n’B geluid. De drukke elektronische ritmes leiden de aandacht af van de melodie van het nummer, dat richting een aalglad boysbands geluid afglijdt. Goody Goody, oorspronkelijk van Frankie Lyman & the Teenagers, is vervolgens een maf elektronisch rhumba/cha cha nummer waarin het elektronische woud van kermisachtige elektronische klanken danig op je zenuwen gaat werken. Hoe goed de zang dan ook mag zijn…

Maybe (van the Chantels) is een soulklassieker, die ooit prachtig vertolkt werd door o.a. Rachel Stevens en the Three Degrees. Ook dit nummer krijgt hier de kille elektronische bahandeling waardoor elk greintje van soul verdwenen is. Het wordt trouwens vertolkt door een trio met Angela Peel, semi-finaliste uit het eerste seizoen van American Idols, Gabe Lopez en Trevor Page.

Soul en gospelzangeres Koryn Hawthorne zorgt voor een zucht van verlichting met haar versie van het Dion & the Belmonts nummer Lover’s Prayer. Maar dan ineens…auw!!…hoor je elektronische blazers voorbijkomen!

In de laatste twee nummers van het album, Up On The Roof van the Drifters en Stand By Me van Ben E. King, krijg je doo­-wop te horen zoals het bedoeld is. A capella en zonder enige vorm van elektronika. De stemmen van La La Brooks (voormalig Crystals zangeres), Vito Picone (voormalig lid van the Eelegants), Charlie Thomas (voormalig lid van the Five Crowns) en de moderne a capella groep Straight No Chaser passen wonderwel bij elkaar.
Deze twee nummers en zangeres Koryn Hawthorne maken de release van dit album nog enigszins aanvaardbaar.

Toch blijf ik dit een gemiste kans vinden. Hoe lekker was het geweest als we van de originele doo-wop nummers uit de 50’s hadden kunnen genieten?

Ik vestig mijn hoop nu maar op de documentaire.

Tracklist:
01. Committed: The Angels Listened In
02. Committed: Goody Goody
03. Gabe Lopez, Trevor Page & Angela Peel: Maybe
04. Koryn Hawthorne: Lover’s Prayer
05. La La Brooks, Vito Picone, Charlie Thomas & Straight No Chaser: Up On The Roof
06. La La Brooks, Vito Picone, Charlie Thomas & Straight No Chaser:Stand By Me

Website: Lakeshore Records