Various Artists – La Locura De Machuca
Format: CD / Label: Analog Africa Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Analog Africa label is bekend door de vele fraaie overzichtsalbums die vooral de Afrikaanse muziek behandelden. Maar nu is er een overzichtsalbum uit waarop de muziek uit Colombia belicht wordt uit de periode tussen 1975 en 1980.

De nummers op dit album zijn allemaal afkomstig van het Discos Machuca label, dat in 1975 opgericht werd door Rafael Machuca.

Naast ruimte voor de traditionele Colombiaanse muziek ruimde Rafael ook flink wat ruimte in voor de meer experimentele kant van die muziek.

En dan moet je gaan denken aan een mix van Colombiaanse muziek met Latinrock, psychedelische rock, Afrorock en funk. En dat maakt dit album gelijk ook interessant voor de rockliefhebbers, die op zoek zijn naar onontdekte pareltjes.

Zo is Eberebijara van Samba Negra een funky groovend Latinrock nummer met een rauw klinkend, primitief geluid. Ook in het lui deinende Monkey’s Dance van King Somalie zit een warme funky groove en ook zijn er Afrorock invloeden te bespeuren.
Tamba van El Grupo Folclórico zit vol spetterende percussie en heeft een haast Santana/Mongo Santamaria-achtig geluid. Het geluid van James Brown was hoorbaar van grote invloed op de funky Afro van Le Mongui van King Somalie terwijl het luie Te CLavola La…Mano van La Banda Africana meer de latinrock kant opgaat met lichte psychedelische invloeden en een Afrikaans aandoend gitaargeluid.
In La Mazamorra Del Diablo van Anibal Vélásquez duiken zelfs New Orleans mardi gras en Zydeco invloeden op waardoor dit nummer als een uitbundig soort duiveluitdrijving klinkt. Wabali van Conjunto Barbacoa vertegenwoordigt vervolgens de Afrorock in een weelderig en warm deinend percussief nummer.
Van de meer traditionele Colombiaanse nummers is El Camopanero van Los VIajeros Soderales een mooi intiem deinend voorbeeld.

Dit album vol met obscure Colombiaanse muziek is aan te raden voor de world music liefhebbers maar zeer zeker ook voor de liefhebbers van psychedelische Latinrock.

Tracklist:
01. Samba Negra: Eberebijara
02. King Somalie: Monkey’s Dance
03. El Grupo Folclórico: Tamba
04. Los Viajeros Siderales: El Campanero
05. Rio Latino: Ayu
06. Anibal Vélásquez: La Mazamorra Del Diablo
07. La Francachela: Moquita Muerta
08. El Grupo Folclórico: Juipiti
09. King Somalie: Le Mongui
10. El Grupo Folclórico: El Tomillito
11. Samba Negra: Long Life Africa
12. La Banda Africana: Te Clavo La…Mano
13. Myrian Makenwa: El PLatano
14. El Grupo Folclórico: Tucutru
15. Grupo Bola Roja: Caracol
16. El Grupo D’Abelard: Otro Perro Con Ese Hueso
17. Conjunto Barbacao: Wabali

Website: Analog Africa Records