Tip Jar – One Lifetime
Format: CD – Vinyl / Label: Shine-a-light Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Tip Jar is het internationale collectief van muzikale vrienden rond Bart de Win en Arianne Knegt. Van Amerikaanse Americanahelden als Walt Wilkins en jazzvirtuoos Gilad Atzmon tot de Nederlandse snarenwonders Harry Hendriks, BJ Baartmans, violist Joost van Es en singer-songwriter Baer Traa.

Bart de Win studeerde jazzpiano aan het conservatorium, maar raakte geïnspireerd door de Americana. De muziek van de Win is een cross-over tussen americana, blues en jazz. Hij is al jaren een bekende in de muziekwereld. Hij toerde met tal van internationale artiesten en maakt deel uit van Matthews Southern Comfort.

Arianne Knegt begon tijdens haar schooltijd te zingen in bands en koren. Later wordt ze leadzangeres in de country- en rockabillyband Marylou & The Good Old Boys. Sinds 2009 is zij een van de stemmen van The Simple Life.

 Bart de Win maakte een aantal soloalbums en Arianne Knegt verzorgde wat vocals op die albums. Ze komen dan tot de conclusie dat hun stemmen op een natuurlijke manier samenvloeien. En dat is het begin van Tip Jar. In 2014 verscheen hun debuutalbum ‘Back ‘Porch’. Tip Jar stond in de VS in de line-up van diverse festivals in Texas en toerde in 2019 ook door Engeland.

Deze maand verscheen hun nieuwe album ‘One Lifetime’. Het was oorspronkelijk de bedoeling dit vijfde album op te nemen in Austin, Texas, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Het album werd nu opgenomen in de Daltoon Studio in Eindhoven. Hun Amerikaanse vrienden uit Texas leverden hun bijdragen via internet.

De mooie duozang is meteen te horen in het openingsnummer Go On To Get Lucky, dat door de accordeon ook een cajunsausje krijgt. Prachtig ingetogen is de zang in Something I Said met de Win op melodica.
Kiss Me is heerlijke opwindende bluegrass met een glansrol van Joost van Es op fiddle. Dreamer’s Dream walst lekker weg, met mandoline en fraaie duozang.

Best Year Of Your Life is soulvol met subtiele begeleiding. Soulvol is de zang van Arianne daarna ook in Find Your Way. De Win neemt in Tell Me Something de leadvocals voor zijn rekening met weer de mooie duozang in het refrein.
Het folky Amsterdam Rain is een pareltje, met leadvocals van Arianne, mooie basloopjes en de accordeon met flarden van de bekende schlager ‘Tulpen uit Amsterdam’.

Het titelnummer One Lifetime is een mooi akoestisch liedje en de prachtige pianoballad Falloing Angel roept door de geweldige harmonieën herinneringen op aan Crosby Stills & Nash. Met de tuba van Harold Spaan en de klarinet van Gilad Atzmon belanden we in het slotnummer The Right Words in de jazzsferen van New Orleans. 

Conclusie:
‘One Lifetime’ is een wonderschoon en gevarieerd album. Een feest om naar te luisteren.

Tracks:
01. Go On To Get Lucky
02. Something I Said
03. Kiss Me
04. Dreamer’s Dream
05. Best Year Of Your Life
06. Find Your Way
07. Tell Me Something
08. Amsterdam Rain
09. One Lifetime
10. Falloing Angel
11. The Right Words

Line up:
Bart de Win – zang, piano, accordeon, Wurlitzer, koebel, melodica, Hammond B3
Arianne Knegt – zang
Eric van de Lest – drums
BJ Baartmans – mandoline, dobro
Tonnie Ector – staande bas
Gilad Atzmon – klarinet
Harold Spaan – tuba
Joost van Es – viool
Bill Small – zang, bas
Ron Flint – bas
Harry Hendriks – zang, elektrische gitaar, ukelele, bas, akoestische gitaar, mondharmonica
Walt Wilkins – zang
Bear Traa – zang

Website: Tip Jar