Tiny Legs Tim – Call Us When It’s Over
Format: CD – LP – Digital / Sing My Title
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Tim De Graeve (1978) groeit op in de Vlaamse Westhoek op een afgelegen boerderij. Op zijn 6e jaar begint al zijn liefde voor de blues als hij de platenverzameling van zijn vader ontdekt, die naast de hele collectie van Bob Dylan, ook de muziek van alle grote bluesgoden omvat. Op zijn 15e staat hij voor het eerst op een podium en speelt hij in verschillende bandjes. Nadat hij ernstige gezondheidsproblemen heeft overwonnen en in 2008 definitief de ziekenhuisdeuren achter zich dicht slaat blijkt dat de muziek een louterende werking heeft uitgeoefend. De bluesman Tiny Legs Tim is geboren. In 2010 verschijnt in eigen beheer zijn eerste EP ‘They Say Small Birds Don’t Fly Too High’.

Ook voor Tiny Legs Tim stond 2020 vanaf maart muzikaal gezien helemaal in het teken van COVID-19. Geen live optredens en jamsessies zoals b.v. in Missy Sippy Blues & Roots Club in Gent. Maar het samen muziek maken kriebelde bij Tim en eind juni besloot hij met enkele vrienden een weekend door te brengen in The Yellow Tape Recording Studio in Gent om samen lekker muziek te gaan maken. Geen ingewikkelde poespas of opsmuk, maar gewoon in een eenvoudige live-opstelling met een 60’s Faylon mengtafel en een oude 24-track tapemachine.

Het resultaat van deze spontane sessie is vastgelegd op het op 27 november jl. verschenen album ‘Call Us When It’s Over’. Het begint met een bezoek aan de boogie doctor in Love Come Knocking, een boogie met een hoog John Lee Hooker gehalte.
Het nummer is ook als 2e single van het album uitgebracht. De slowblues I Believe roept bij mij herinneringen op aan de Chicago blues van Fleetwood Mac toen de dit jaar overleden Peter Green daar aan het gitaarroer stond.
Opzwepend gitaarwerk en lekkere bas en drums. Uptempo Chicago blues is ook te horen in Ocean met felle gitaarsolo’s en zeer fraai ‘aanvullend’ gitaarwerk.
De enige cover op het album is een spetterende rockende versie van  R.L. Burnside’s Going Down South. Dit is tevens de 1e single die van het album is getrokken. De geest van John Lee Hooker duikt weer op in het zeven minuten durende One More Chance. Met de instrumental It’s All Over Now wordt het album ingetogen en rustig besloten.  

Conclusie:
Mijn vakantie in de Vlaamse Westhoek is er dit jaar helaas bij ingeschoten, maar dit album van Tiny Legs Tim beschouw ik als een pleister op de wonde. ‘Call Us When It’s Over’ is een heel spontaan en energiek album waar het spelplezier van afspat.

Tracks:
01. Love Come Knocking
02. I Believe
03. Ocean
04. Going Down South
05. One More Chance
06. It’s All Over Now

Line up:
Tiny Legs Tim – zang, gitaar
Bernd Coene – drums
Matthias Geernaert – bas
Toon Vlerick – gitaar

Website: Tiny Legs Tim