Een gevarieerd en zeer prettig in het gehoor liggend album

 

Tiffany Pollack & Co – Bayou Liberty

Tiffany Pollack & Co – Bayou Liberty
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Nola Blue Records
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse zangeres Tiffany Pollack is geboren en getogen in New Orleans. Zodra ze kan praten begint ze al met zingen. Haar eerste professionele schreden zet ze als achtergrondzangeres in de band Russel Batiste & Friends.

Na een aantal jaren richt ze haar eigen band Beaucoup Crasseux op. Daarnaast begint ze te zingen in vele andere bands. Na het uiteenvallen van Beaucoup Crasseux richt ze de jazzband Tiffany Pollack & Co op.

Pollack krijgt een contract bij Nola Blue Records waarop in 2019 haar album ‘Blues In My Blood’ verschijnt. Met dit album trekt ze de aandacht in de blueswereld  en het album wordt bekroond met een aantal prijzen.

Vorige maand verscheen het nieuwe album van Tiffany Pollack & Co. Dit album, Bayou “Liberty’, is vernoemd naar Liberty Road, waar Pollack opgroeide en het is opgedragen aan haar in februari jl. op 70-jarige leeftijd overleden oom Charles. ‘Bayou Liberty’ werd in minder dan een week met Adam Hill en Scott Bomar opgenomen in Electraphonic Studios in Memphis, Tennessee.  

Met de slepende bluesshuffle Spit On Your Grave wordt het album fantastisch geopend. Indrukwekkende zang met Ma Rainey in het achterhoofd, een droge ritmesectie, slide, saxofoon en op mondharp John Németh.

Colors is licht swingend en in het ragtime-achtige Crawfish and Beer komt de ukelele er bij. Mountain is een prachtige countrysong met Eric Lewis op pedal steel.
Vooral door de soulvolle zang en de saxofoon waait in My Soul My Choice de funky soulwalm van Stax je tegemoet.

Devil and the Darkness is uitbundig gezongen enigszins duistere bluesrock met gruizige gitaarsolo’s en saxofoon. In Sassy Bitch, met een fraaie saxsolo, is het ook allemaal soul wat de klok slaat. Met het prettige I’m Gonna Make You Love me wordt een typische New Orleans sfeer gecreëerd.

Na het relaxte Hourglasses wordt in het mooi gezongen Baby Boys met lap steel de hemelse Americanasferen met John Prine en Townes van Zandt in gedachten bereikt. In Livin’ For Me is weer een hoofdrol voor de saxofoon van Christopher Johnson weggelegd. Met de rumba Do It Yourself wordt het album geheel in stijl zeer prettig afgesloten.

Conclusie:
‘Bayou Liberty’ is een gevarieerd en zeer prettig in het gehoor liggend album.

Tracks cd:
01. Spit On Your Grave
02. Colors
03. Crawfish and Beer
04. Mountain
05. My Soul My Choice
06. Devil and the Darkness
07. Sassy Bitch
08. I’m Gonna Make You Love Me
09. Hourglasses
10. Baby Boys
11. Livin’ For Me
12. Do It Yourself

Line-up
Tiffany Pollack – zang, ukelele (track 3,7,8,9), slide gitaar (track 6)
Brandon Brunious – (slide) gitaar
Stoo Odom – bas
Eric Lewis – pedal steel (track 4,10)
Christopher Johnson – saxofoon
John Németh – harmonica (track 1)
Ian Petillo – drums

Website: Tiffany Pollack & Co