Recensie: The Yellbows – Arrête Ton Cinéma

 

The Yellbows - Arrête Ton Cinéma

The Yellbows – Arrête Ton Cinéma
Format: CD / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dat je voor funky New Orleans klanken tegenwoordig niet per se naar New Orleans hoeft af te reizen bewijst het tweede album van de Franse band The Yellbows.
Een formatie uit Marseille, die een overduidelijke liefde voor het New Orleans geluid heeft. Met het grootste gemak mengen zij blues, folk, jazz, funk, rock & roll en chanson door elkaar heen en klinken daardoor af en toe als de Franse versie van bijvoorbeeld The Dirty Dozen Brass Band.

De band bestaat uit Stephan Notari (zang, drums, percussie, gitaar), Matthieu Maigre (trombone), Alexis Borrely (sousafoon) en Thibaud Roussel (tenorbanjo).

De band swingt direct deinend je gehoorgangen binnen met A L’Envers, een mix van New Orleans dixieland en funk met daarnaast ook nog bluesy klanken via de bijtende gitaar van Stephan Notari.

In het loom deinende Jamais Je Ne T’ Oublierai worden Louis Jordan-achtige klanken verbonden aan luie New Orleans grooves. Nos Liens zit overduidelijk in de dixieland hoek maar dan luchtig swingend op een haast vaudeville-achtige wijze. Dat vaudeville geluid is ook aanwezig in de luie, Louis Armstrong-achtige, swinger Miss Lizzy.

In What’s Going On duikt het New Orleans funk geluid weer op in een warm groovend nummer. Don’t Tell Me is vervolgens uiterst mee klap-en stampbaar.

Prijsnummer van het album is de vette New Orleans funker Political Magic Circle, dat ergens tussen The Meters en The Dirty Dozen Brass Band in te parkeren is. Nooit geweten dat een banjo zo funky kan grooven als in de feestfunk van Funk It Up.

In A Cup Of Whiskey slaat de band onverwacht, maar niet minder swingend, het country/bluegrass pad in. Down In New Orleans (We’re Gonna Have A Good Time) en Indians zijn beiden onweerstaanbare funknummers.

Uiteraard mag een chanson niet ontbreken. Sur Les Bancs is een gevoelige en bluesy chanson.

The Yellbows zouden in New Orleans absoluut geen slechte beurt maken met dit heerlijk swingende funky album!

Tracks:
01. A L’Envers
02. Jamais Je Ne T’Oublierai
03. Nos Liens
04. Miss Lizzy
05. What’s Going On
06. Don’t Tell Me
07. Political Magic Circle
08. Funk It Up
09. Rendez-Vous Manque
10. Arrête Ton Cinéma
11. A Cup Of Whiskey
12. Down In New Orleans (We’re Gonna Have A Good Time)
13. Indians
14. Sur Les Bancs
15. Titre Inconnu (Ghost Track)

Website: https://www.theyellbows.com/