Recensie: The Washboard Resonators – Streamlined Rag

 

The Washboard Resonators - Streamlined Rag

The Washboard Resonators – Streamlined Rag
Format: CD – Digital / Label: 937394 Records DK
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Van het duo The Washboard Resonators uit Leeds ga je onvermijdelijk vrolijk worden! Zij putten namelijk rijkelijk uit het muzikale verleden en mengen invloeden uit de Hollywood musicals van de jaren ‘30, ragtime, vaudeville, skiffle, jazz en calypso op een zeer aanstekelijke wijze.

Het duo bestaat uit Jack Amblin (washboard) en Martyn Roper (gitaar, banjo). Ze debuteerden in 2016 met het album ‘The Washboard Resonators’ .

Hun nieuwste album komt al raspend op gang met The Streamlined Rag. Een nummer waarin skiffle en vaudeville met elkaar vermengd zijn, compleet met kazoos! Van dit nummer werd ik ontzettend vrolijk en het nummer deed mij ook nog eens aan Jona Lewie denken!

I’m Shaking And I’m Breaking gaat iets meer de bluesy kant op met een snijdende slidegitaar en pompend washboard. Polly Won’t You Give Me Everything zit tegen de bluegrass aan vermengd met pompende countryblues invloeden.

Er duikt zelfs zigeunerjazz op in het stuwende Dance Until The Sun Comes Up waarin het prima spel van gitarist Martyn Roper opvalt.

A Policeman’s Tale (It Wasn’t In The Training) is ronduit hilarisch. Met al zijn fluitjes en claxons deed dit nummer denken aan een mix van Monty Python en Spike Jones & His City Slickers denken. Dat geldt ook voor No We’re Not Brothers waarin het duo voor de zoveelste keer uitlegt dat ze geen broers en zeker ook geen geliefden zijn.

She Sings So Sweet is een onweerstaanbaar swingende mix van jugband music en dixieland. De intieme ballad Ever Falling Leaf (Albert’s Song) klinkt als Tiny Tim, begeleid door Beatles-achtige koortjes.

The Washboard Resonators nemen luchtig pompend afscheid met Just Leave It All Behind met bluesinvloeden door de huilende harmonica en slidegitaar.

‘Streamlined Rag’ is een heerlijk album waarmee The Washboard Resonators voor de broodnodige vrolijkheid zorgen in deze sombere, bange tijden.

Tracks:
01. The Streamlined Rag
02. I’m Shaking And I’m Breaking
03. When A Redhead Goes Blonde
04. Polly Won’t You Give Me Everything
05. Dance Until The Sun Comes Up
06. Lazing By The Lazy River
07. A Policeman’s tale (It Wasn’t In The Training)
08. Give My Heart Back When You Go
09. She Sings So Sweet
10. No We’re Not Brothers
11. Every Falling Leaf (Albert’s Song)
12. Just Leave It All behind

Website: http://www.thewashboardresonators.com/