The Texas Gentlemen – Floor It !!!
Format: CD – Digital / Label: New West Records – PIAS
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit Dallas, Texas, afkomstige Texas Gentlemen debuteren in 2017 met hun alom lovend ontvangen album TX Jelly. Maar de bandleden zijn geen groentjes in de muziekwereld, want ze hebben hun sporen al ruimschoots verdiend als begeleidingsband van o.a. Joe Ely, Kris Kristofferson en George Strait.

Onlangs verscheen hun tweede album, ‘Floor It !!!’  Dit album is ook weer doordrenkt van klassieke roots-, (southern)rock- en popmuziek. Voeg daar elementen als funk, country, soul, r&b, gospel en jazz aan toe en je hebt een zeer breed muzikaal scala.

Photo by BarbaraFG

Bij het openingsnummer Veal Cutlass, een kort intro van ruim een minuut, wordt de luisteraar meteen getrakteerd op een feestelijke brassband kakofonie, om daarna in de instrumental Bare Maximum te worden ondergedompeld in dampende funk.
Ain’t Nothin’ New is rijk georkestreerde Beatlesque pop en de invloeden van The Beatles zijn naast die van Frank Zappa met de meerdere tempowisselingen ook te horen in Train to Avesta.
In Easy st, met fraaie meerstemmige zang, komen de herinneringen aan Little Feat duidelijk boven. Rijk georkestreerd, met blazers en strijkers en schitterend gearrangeerd is Hard Rd.. De invloeden van Zappa & the Mothers of Invention zijn weer aanwezig in de zeer gevarieerde groovy instrumental Dark at the End of the Tunnel.
Sing Me to Sleep
, met een heerlijke pianosolo, wordt gekenmerkt door de John Lennon achtige zang. In Last Call, met blazers en strijkers, zijn er invloeden van The Band en She Won’t is daarna weer een Little Feat-achtige rootsrocker.
Steely Dan zou zich niet hebben geschaamd voor Charlie’s House, ruim zeven minuten rock, soul, blazers, strijkers en prachtige vocalen. De sound van The Beatles is er weer in het melodieuze meerstemmige Skyway Streetcar.
Het titelnummer Floor It !!! is een groots slotakkoord. Het prijsnummer van het album van bijna achteneenhalve minuut met een groot Little Feat gehalte, waarbij ook T-Rex om de hoek komt kijken. Schitterende orkestratie, backing vocals en een psychedelisch eind.    

 Conclusie:
Floor It !!!” is een veelzijdig album van een grootste band. Een waar genot om naar te luisteren.

Tracks:
01. Veal Cutlass
02. Bare Maximum
03. Ain’t Nothin’ New
04. Train to Avesta
05. Easy St.
06. Hard Rd.
07. Dark at the End of the Tunnel
08. Sing Me to Sleep
09. Last Call
10. She Won’t
11. Charlie’s House
12. Skyway Streetcar
13. Floor It !!!

Line up:
Nik Lee – gitaar, zang, percussie
Daniel Creamer – keyboards, zang, percussie
Ryan Ake – gitaar, zang, percussie
Scott Edgar Lee jr. – bas, geluiden
Aaron Haynes – drums, percussie

Jeff Dazey – saxofoon (track 8), bongos (track 2)
Matt Pence – drums (track 1)
David J. Pierce – trombone
Keith Joudan – trompet, flugelhorn
Dave Monsch – tenor saxofoon, klarinet
Mike Morrison – bariton saxofoon
Ron Gan – viool
Anne Bonnett – viool
Imelda Tecson – alt viool
Shawna Hamilton – cello
Cherish Robinson, Nae Callihan, India Reynolds, Sanquan, Becky Elias, Matt McDonald – choir

Website: The Texas Gentlemen