The Supraphonics – Play The Ventures!
Format: CD / Label: Max Recordings Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De wat ouderen onder ons zullen the Ventures nog wel kennen. Dit was een instrumentale band uit Tacoma, Washington, die vooral bekend is als een wat gepolijste versie van een surfband. En met die term doe je the Ventures toch echt tekort want deze band liet, naast het surfmateriaal, ook horen dat zij weg wisten met psychedlische rock, soul en zelfs funk.

Het is dan ook niet voor niets dat deze band in de 60’s maar liefst 14 singles in de Billboard Top 100 had staan en in 2008 opgenomen werd in de Rock and Roll Hall Of Fame. In Japan zijn the Ventures nog steeds razend populair.

The Supraphonics kwamen daarom met het idee om eens tribute album op te nemen om the Ventures te eren. In feite hebben we hier te maken met een 1-mans band, multi-instrumentalist Geoff Curran uit Pulaski County. Geoff was van plan om een liveband te formeren maar toen kwam het COVID-19…….

Geoff heeft op dit album gekozen voor nummers, die door the Ventures zelf geschreven zijn. Dus geen covers, waar the Ventures toch het meest bekend door werden.

Het zal je niet verbazen dat de gitaar op dit album centraal staat. Geoff heeft ervoor gekozen om zijn surfgitaar snoeihard te laten klinken.

Zoals in de opener The Swingin’ Creeper. Een soepel groovend nummer met Geoff’s snijdende twangitaar maar ook met een zeer soulvol Booker T. achtig-orgel.
He Never Came Back zit vol met raspende en schurende gitaargeluiden en is een opwindend pompend, bluesy, nummer. Geoff grijpt terug naar het oorspronkelijke Ventures geluid in Surf Rider met kristalhelder galmend gitaarspel. Ook in Lonely Girl blijft Geoff trouw aan het oorspronkelijke Ventures geluid.

In Psychedelic Venture zijn heel voorzichtig wat psychedelische geluiden te horen in een luchtig twangende swinger. In het zeer stuwende Pedal Pusher is het surfgeluid vermengd met een bubblegum achtig popgeluid. Geoff laat hier een blaarvormend hard gitaargeluid horen.
Driving Guitars heeft een smerig, haast garagerock-achtig geluid met fel gitaarwerk.

Guitar Freakout is een loom swingend, bluesy nummer. Zodra Geoff op zijn gitaar begint te freaken wordt het weg gefade…toch jammer! Het geluid van Hank B. Marvin en zijn Shadows is ook aanwezig in het keurig verzorgde Reflections en de zacht zwevende ode aan de liefdesgodin Love Goddess Of Venus.
Prijsnummer is Mod East waarin Geoff’s gitaar haast Arabische kllanken vermengd met een snijdend wah-wah geluid.

The Supraphonics zijn/is er in geslaagd om the Ventures een zeer respectvolle en daarom ook indrukwekkend eerbetoon te brengen. Ik zou toch maar eens wat Ventures albums gaan beluisteren!

Tracklist:
01. The Swingin’ Creeper
02. He Never Came Back
03. Surf Rider
04. Lonely Girl
05. Psychedelic Venture
06. Pedal Pusher
07. Driving Guitars
08. Guitar Freakout
09. Reflections
10. Guitar Psychedelics
11. Mod East
12. Love Goddess Of venus

Website: The Supraphonics