The Reverend Shawn Amos & the Brotherhood – Blue Sky
Format: CD – LP / Label: Put Together Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Zanger-harmonicaspeler Shawn Amosbegint al aardig een bekende naam in de blueswereld te worden. Toch zal nog niet iedereen met zijn muziek bekend zijn. Het nieuwe album van The Reverend Shawn Amos & the Brotherhood moet toch de echte doorbraak voor hem worden want dit is een topalbum!

Een album waarop je blues, soul, Americana en rock tegenkomt zonder dat die genres elkaar in de weg zitten.

De Dominee kan intiem en soulvol klinken, gekweld en bluesy en ook boos rockend.

Zijn puike band bestaat uit Brady Blade (drums, o.a. bekend van zijn werk met Buddy & Julie Miller, Dave Matthews en the Indigo Girls), bassist Christopher Thomas, die een verleden heeft bij o.a. Norah Jones, Carly Simon en Macy Gray en gitarist Chris “Doctor” Roberts.

Daarnaast treden ook nog gasten aan als zangeres Ruthie Foster, zangeres Kenya Hathaway, Ben Peeler op de pedalsteel, Matt Hubbard op orgel en piano en the Mudbug Brass Band.

Het album opent verrassend genoeg met een ritmebox, die het lui deinende Stranger Than Today inleidt. Een Americana nummer met hemels huilende pedal steel en de hier intieme soulstem van de Dominee en zijn smachtende harmonica. Trouble Man is een stuk bluesier met een fel zingende Dominee, een schroeiende bluesgitaar en de krachtige soulvolle stem van Ruthie Foster.
Nog meer blues is te horen in het countryblues achtige Her Letter. Een ontspannen, haast J.J. Cale achtig, nummer met een warm, broeierig en ook intiem geluid.
De Dominee klinkt behoorlijk fel in het traag slepende Counting Down The Days met hoofdrollen voor zijn hard loeiende harmonica, hard schroeiend gitaarwerk en aanzwellende orgelklanken. Het pompende Hold Back doet denken aan het boze geluid van Graham Parker & the Rumour.
The Job Is Never Done hakt daarna hoekig voort. Bij het beluisteren van dit nummer moest ik continu aan het (latere) werk van Garland Jeffreys denken. De Dominee wordt vocaal bijgestaan door Kenya Hathaway in de zeer diepe soulballad The Pity And The Pain met hartverscheurende gekwelde zang van de Dominee.
Kenya is ook aanwezig in de dreigende blues Albion Blues, een nummer in een rauw desolaat muzikaal landschap. Vervolgens is 27 Dollars een uitbundig swingende bluesshuffle met een ongepolijst puur geluid, rockende piano, pompende harmonica en schurende gitaarriffs.
De Mudbug Brass Band swingt in de afsluiter Keep The Faith, Have Some Fun vrolijk je gehoorgang binnen om daar nooit meer weg te gaan.

De titel van dit nummer moet in deze tijd van crisis maar ons motto worden. Het leven is tenslotte een feestje…laten we het dan ook eens zo gaan behandelen!

Ik ben wederom volledig bekeerd door the Reverend Shawn Amos!

Tracklist:
01. Stranger Than Today
02. Troubled Man
03. Her Letter
04. Counting Down The Days
05. Hold Back
06. The Job Is Never Done
07. The Pity And The Pain
08. Albion Blues
09. 27 Dollars
10. Keep The Faith, Have Some Fun

Website: The Reverend Shawn Amos & the Brotherhood

Photo Credits: James Freeman