The Ramblin’ Bandits – Up and Down
Format: CD / Label: Rhythm Bomb Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Rockabilly is wat mij betreft het lekkerst als het pompend en rauw gespeeld worden. En dat is nu precies wat je voorgeschoteld krijgt door het Deense trio the Ramblin’ Bandits. Een trio dat in 2016 werd opgericht en bestaat uit Andre Preuthun (gitaar), Lasse Eriksen (zang, bas) en Michael Skandov (drums).

Zij houden zich bezig met rockabilly die te vergelijken is met het geluid van the Pirates (of Johnny Kidd & the Pirates) en waarin bovendien regelmatig bluesy geluiden opduiken.

Hun nieuwe album opent met het rauw boppende Up And Down. Een gemene swinger, waarin het trio klinkt als de rauwere broertjes van the Stray Cats en waarin het splijtend harde gitaarwerk van Andre Preuthun opvalt. Dit wordt gevolgd door het ingetogen boppende Four Ounce Bobby. Een nummer dat qua geluid ergens tussen de honky tonk en surf in zit.
Buck Shot is vervolgens weer een denderend rockabillynummer met een gemene rauwe sound en waarin warempel enkele John Lee Hooker boogie invloeden opduiken.
Het gitaargeluid in Linda Goes For The Ball heeft een smerig garagepunk geluid en een melodie die veel weg heeft van Hank Mizell’s “Jungle Rock”. Na de hoekig pompende rockabilly van Stone Cold Mama volgt het loom pompende You Never dat overeenkomsten heeft met “Shakin’ All Over” van Johnny Kidd & the Pirates.
Dan doet de blues zijn intrede in Crazy Little Mama, dat geopend wordt door een snijdende slidegitaar. Een broeierige rockabilly boogie! De Bandits stellen zich voor in het ongepolijst pompende We Are The Ramblin’ Bandits. In Squeeze You In wagen de Bandits zich nogmaals aan de blues via een rauwe boogie met schroeiend gitaarwerk.
The Ramblin’ Bandits sluiten het album af met een tweetal stevig boppende nummers, Rough Enough en Stella Lee.

Dit nieuwe album van the Ramblin’ Bandits is zeer aan te bevelen aan de fans van het betere rockabilly werk!

Tracklist:
01. Up And Down
02. Four Ounce Bobby
03. Buck Shot
04. Linda Goes For The Ball
05. Stone Cold Mama
06. You Never
07. Crazy Little Mama
08. We Are The Ramblin’ Bandits
09. Squeeze You In
10. Rough Enough
11. Stella Lee

Website: The Ramblin’ Bandits