The Pretty Things – Bare As Bone Bright As Blood
Format: CD – gatefold 2xLP on red Vinyl – Digital / Label: Madfish Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De hoes van dit album toont een lege sofa. Een lege plaats, die ontstaan is door het overlijden van Pretty Things zanger Phil May afgelopen mei.

Dit album werd enkele maanden voor zijn dood opgenomen en is een album waarop the Pretty Things terug gaan naar hun muzikale roots, de blues.

De band begon begin jaren ‘60 als een rauwe bluesband en werd als een band gezien, die nog smeriger en gevaarlijker was dan the Rolling Stones. Later in hun carrière switchte de band naar psychedelische en stevige rock maar de blues bleef maar terugkomen.

‘Bare As Bone, Bright As Blood’ is een geheel akoestisch album geworden waarop the Pretty Things zowel intiem als rauw klinken.

De meeste nummers zijn covers zoals de opener Can’t Be Satisfied, een Muddy waters nummer. Hierop valt op dat gitarist Dick Taylor (in een heel grijs verleden lid van the Rolling Stones) nog steeds een begenadigde bluesgitarist is, die hier een prima rauwe slidepartij laat horen.
Robert Johnson’s Come Into My Kitchen is een zeer intense trage blues met de scheurende harmonica van Sam Brothers en wederom een hoofdrol voor Dick Taylor.
Het is zeer bizar om Phil May de woorden “There ain’t no grave who can keep my body down” te horen zingen in de gospelblues Ain’t No Grave.

Faultline is een verrassende cover van een Black Rebel Motorcycle Club nummer en is een dreigende blues met rauw bijtend gitaarwerk. De cover van Sheryl Crow’s Redemption Day is zeer indrukwekkend in een donkere Johnny Cash-achtige sfeer.
Met Devil’s Had A Hold On Me van Gillian Welch begeven the Pretty Things zich, al even indrukwekkend, op de countrytoer. Bright As Blood bevindt zich in dezelfde stijl.
Het singer-songwriter geluid van Will Varney’s To Build A Wall en Pete Harlen’s Another World past wonderwel bij the Pretty Things. Hier laten zij een indrukwekkend ander gezicht horen/zien.
De band eindigt in stijl met een broeierige rauwe versie van Willie Dixon’s I’m Ready.

‘Bare As Blood, Bright As Blood’ is een zeer indrukwekkend afscheid van Phil May geworden.

Tracklist:
01. Can’t Be Satisfied
02. Come Into My Kitchen
03. Ain’t No Grave
04. Faultline
05. Redemption Day
06. Devil’s Had A Hold On Me
07. Bright As Blood
08. Love In Vain
09. Black Girl
10. To Build A Wall
11. Another World
12. I’m Ready

Website: The Pretty Things