The Moon and the Nightspirit – Aether
Format: CD – Vinyl / Label: Prophecy Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

The Moon and the Nightspirit is een Hongaars duo, dat al 17 jaar actief is. Hun muziek wordt vaak als “sprookjesfolk”of “hemelse folk” omschreven maar met die omschrijvingen doe je Agnes Tóth (zang, keyboards, morin khuar, mondharp, viool, dulcimer) en Mihály Szabó (zang, gitaar, bas, keyboards) toch schromelijk tekort.

In hun muziek kom je namelijk inderdaad folkinvloeden tegen maar die gaan samen met invloeden uit de moderne klassieke muziek (a la Dead Can Dance) en gothic rock.

Voor de fans van het eerste uur zal dit zevende album misschien even wat wennen zijn. Zij waren er namelijk aan gewend dat de zang alleen door Agnes Tóth verzorgd werd. Zang, die, ook nu weer, engelachtig mooi klinkt.

Op het nieuwe album waagt ook Mihály Szabó aan de zang en doet dit veelal door rauwe brulzang. Zo lang die brulzang niet gaat overheersen gaat Mihály’s zang prima samen met die van Agnes.

Het algemene geluid van dit album is behoorlijk donker, dus als je al van hemelse muziek wilt spreken, heb je het in dit geval over een bewolkte hemel, met een dreiging van naderend noodweer.

Het album opent met de donkere aanzwellende klanken van Aether, die zich ontwikkelen tot een folky variant op het geluid van Dead Can Dance. De engelachtige zang van Agnes overheerst naast de steeds harder en intenser klinkende dreunende drums. De fluisterende en brullende zang van Mihály zorgt voor een grimmig randje.
De sfeer blijft donker en dreugend in het door traag dreunende drums gedomineerde Kaputlan Kapukan At (Through The Gatless Gates) waarin sprankelend en tintelend gitaarspel hand in hand gaat met pulserende synthesizers waar de zang van Agnes fraai overheen zweeft. Een pompeus en indrukwekkend nummer!
Majestueus pompende drums leggen, samen met de mondharp van Agnes, een dwingende ondergrond neer voor de rauwe brulzang van Mihály in Égi Messzeségek (Celestial Distances) waarin Agnes haar viool gemeen laat snijden. Haar mondharp is ook aanwezig in het mysterieuze A Szárny (The Wing) waarin ook ruimte is voor stevige gitaarriffs. In dit behoorlijk heftig stuwende nummer is Agnes te horen op de morin khuar, een Mongools snaarinstrument.
Logos opent met grimmige klanken waarover harp-achtige klanken en ambient klanken voor een bedwelmend effect zorgen. A Mindenség Mívása (Call Of The Infinite) krijgt je, al aanzwellend dreunend, ook weer volledig in haar greep. Een nummer dat zowel massief dreunend als breekbaar klinkt.
In de afsluiter, Asha, duiken statige Clannad klanken op.

Het zevende album van The Moon and the Nightspirit is opnieuw een bedwelmend mooi, donker album geworden!

Tracklist:
01. Aether
02. Kaputlan Kapukon At (Through The Gateless Gates)
03. Égi Messzégek (Celestial Distances)
04. A Szárny (The Wing)
05. Logos
06. A Mindenség Hívasa (Call Of The Infinite)
07. Asha

Website: The Moon And The Nightspirit