The Jimmys – Gotta Have It
Format: CD – Digital / Label: Brown Cow Productions
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Engeland heeft Jools Holland en zijn bigband en de USA heeft The Jimmys! Een band waarin overigens maar één Jimmy zit maar niet de minste!. Het gaat hier namelijk om organist, pianist en zanger Jimmy Voegeli, die een verleden heeft in bands als the Westside Andy & Mel Ford Band en the Crashers.

Hij heeft een grote band om zich heen gebouwd met bekende muzikanten als slidegitarist Greg Koch, drummer Tony Braunagel en (gast) zangeres Marcia Ball en minder bekende muzikanten als Perry Weber (gitaar, zang), Peterson Ross (saxofoon), John Wartenweiler (bas), Kevan Feyzi (trombone), Mike Boman (trompet), Kyle Samuelson (trombone), Bryan Husk (baritonsaxofoon), Al Falaschi (baritonsaxofoon), Kurt Shipe (trompet) en backing vocals van Mike Finnigan, Melody Perry en Wally Ingram.

Je kan dit album met recht een partyblues album noemen want er kan vrijwel constant geswingd worden op de blues, rhythm & blues en soulklanken van Jimmy en zijn maten.

Zoals in de opener Ain’t Seen Nothin’ Yet. Een nummer in de stijl van collega partybluesers Jack Mack & the Heart Attack. De blazerssectie klinkt hier overweldigend krachtig. Grim Reaper is een loom stotend rhythm & bluesnummer a la “Spoonful” en met bluesy gitaarwerk van Perry Weber.
In Write A Hit zit een lui Dr. John (dus New Orleans) geluid en Jimmy zingt hier een duet met Marcia Ball, die steeds rauwer gaat klinken. Jimmy’s piano sprankelt al swingend door het nummer heen. Nog meer prima ouderwetse swingende rhythm & blues in She Gotta Have It dat bij vlagen aan “Stagger Lee” doet denken. In Started Up Again gaan the Jimmys op de swampblues toer in een broeierig groovend nummer. Hotel Stebbins is een heerlijk rockend jumpbluesnummer a la Huey “Piano” Smith of Jools Holland. Jimmy blijft maar sprankelen op zijn piano in de luie bluesshuffle Drinkin’.
Marcia Ball is weer aanwezig in When You Got Love. Zij wordt bijgestaan door de slidegitaar van Greg Koch in een Little Feat-achtig groovend nummer. Je onkomt in Always A Woman niet aan de “I Wish You Would” referenties in een lome heupwieger met een pompend orgel van Jimmy. In Words And Actions duikt het bigband geluid van B.B. King op met uiteraard priemend gitaarspel van Perry Weber. Na de slowblues van Someday Baby volgt de pompende shuffle Take You Back, voortgestuwd door Jimmy’s orgel.
Het bluesfeest wordt afgesloten met José, een instrumentaal souljazznummer in de beste Jimmy Smith traditie en met een hoge “Tequila” aanstekelijkheid.

The Jimmys bewijzen met dit album de ultieme Amerikaanse bluesfeestband te zijn. Haal ze naar Nederland alsjeblieft!

Tracklist:
01. Ain’t Seen Nothin’ Yet
02. Grim Reaper
03. Write A Hit
04. She Gotta Have It
05. Started Up Again
06. Hotel Stebbins
07. Drinkin’
08. When You Got Love
09. Always A Woman
10. Words And Actions
11. Someday Baby
12. Take You Back
13. José

Website: The Jimmys