The Doel Brothers – There’s A Bottle On The Table
Format: CD – Digital / Label: El Toro Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Hillbilly, rockabilly en Western Swing maar nu eens niet uit de USA! Dit keer komen deze klanken tot je via de Britse Doel Brothers, David (sologitaar), Gordon (zang, ritmegitaar) en Tom (drums), aangevuld door Steve Withworth (staande bas) en Phil Morgan (steelgitaar).

Als je mij had verteld dat deze band uit Texas zou komen had ik het echter ook geloofd! Zo authentiek klinkt deze Britse band namelijk op hun nieuwe, vierde, album.

Het hillbilly geluid speelt de grootste rol op dit album, flink vermengd met rockabilly en af en toe wat Western Swing.

Hun muzikale mix is goed te horen in de opener, Bottle On The Table. Een soepel boppend rockabilly/hillbilly nummer, fris van de lever swingend met David’s krachtige, venijnige twangende gitaar.
Vervolgens is Beer Bucket Boogie een loom boppend nummer met de zacht zwevende steelgitaar van Phil Morgan in een mooie rol. Thanks A Lot is een cover van een Ernest Tubbs nummer en is dus een intiem deinend nummer dat meer richting de hillbilly trekt. De zwevende steelgitaar past hier perfect naast de lui boppende sologitaar.
Ook Baby I’m Ready is een cover en wel van Carl Smith. Eren sprankelend, fris swingend hillbilly nummer. In het stuwend boppende Love Letter pakt de vlammende gitaar van David de hoofdrol. Lichte Los Lobos trekjes duiken op in de lui voorthuppelende hillbilly van The DIstance Between You And Me. Dwight Yoakam’s Welcome To My Heart is omgeturnd tot een intiem deinend nummer met een (wederom) hemelse steelgitaar.
Na het opgewekt boppende Just Say You Don’t Know volgt de sprankelende hillbilly van Jealousy. Pittig rocken kan de band ook blijkens Hole In My Shoe. Een Blasters-achtig nummer met een gemeen vlammende gitaar van David. De cover van de Elvis klassieker Viva Las Vegas mag verrassend genoemnd worden. Bij the Doel Brothers klinkt dit nummer als een pompend rockabilly nummer met de “slappende” bas in de hoofdrol.
How High The Moon (In Memory Of Our Dad) is de afsluiter van het album en deze Les Paul & Mary Ford klassieker krijgt een warme Western Swing uitvoering met weergaloos gitaarwerk van David.

The Doel Brothers horen ook in de USA groot te worden met hun swingende authenthieke mix van rockabilly en hillbilly!

Tracklist:
01. Bottle On The Table
02. Beer Bucket Boogie
03. Thanks A Lot
04. Baby I’m Ready
05. Love Letter
06. The Distance Between You And Me
07. Welcome To My Heart
08. Just Say You Don’t Know
09. Jealousy
10. New England In The Fall
11. Country Bum
12. Hole In My Shoe
13. Viva Las Vegas
14. How High The Moon (In Memory Of Our Dad)

Website: The Doel Brothers