Recensie: The Cutthroat Brothers And Mike Watt – Devil In Berlin

 

The Cutthroat Brothers & Mike Watt - Devil In Berlin

The Cutthroat Brothers & Mike Watt – Devil In Berlin
Format: CD / Label: Hound Gawd! Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Nu het verhaal van The Stooges, de band rondom Iggy Pop, na het overlijden van oerlid Ron Asheton definitief tot het verleden lijkt te horen, is het hoog tijd dat we eens om eens gaan kijken voor een waardige opvolger van The Stooges.

Het Amerikaanse duo The Cutthroat Brothers lijkt mij een zeer goede kandidaat om in de voetsporen van The Stooges te treden.

Jason Cutthroat (zang, slidegitaar) en Donny Cutthroat (drums, ex-Zeke) bewezen namelijk al op hun vorige twee albums, dat zij even smerig, rauw en gonzend klinken als de Stooges.

Zo dacht Stooges lid en bassist Mike Watt (ook ex-Minutemen en Forehose) er blijkbaar ook over want hij ging op het nieuwe Cutthroat brothers album een samenwerking met het duo aan.

Onder leiding van producer Jack Endino (o.a. Nirvana, Soundgarden en Mudhoney) is er nu een nieuw album uit, dat het ongenadige garageblues/punk geluid van de band laat horen.

De toon wordt gelijk gezet in de zwaar gonzende garageblues rocker Bad Candy Girl met zwaar gonzende riffs en dreigende zang. Been Away klinkt weliswaar iets luchtiger maar is nog altijd een gonzend soort smerige rockabilly-garage met punky snijdend slidegitaarwerk.

Mike Watt pompt stug door op zijn bas in het donker dreunende Devil In Berlin dat door de smerige slidegitaar een bluesy sfeertje krijgt.

In het zeer donker schurende Magic Tricks wordt het Stooges geluid vermengd met de noise van Sonic Youth. Het Stooges geluid is overduidelijk hoorbaar in de snijdende garagerocker Out Of Our Cage. En in Wild Western, dat zelfs klinkt als een onontdekte Stooges track.
Cherry is een zwaar ploegend nummer waarin, in de zang, T.Rex trekjes te horen zijn. Kiss The Moon is bedwelmend hard en donker en Like A Zombie een smerig donkere garageblues.

Liefhebbers van The Stooges kunnen moeiteloos aanschuiven bij The Cutthroat Brothers And Mike Watt.

Tracks:
01. Bad Candy Girl
02. Been Away
03. Devil In Berlin
04. Love, Drugs, Etc.
05. Cold Dead Night
06. Magic Tricks
07. Out Of Our Cage
08. Kiss The Moon
09. Cherry
10. Like A Zombie
11. Wild Western

Website: https://www.cutthroatbrothers.com/