The Black And Blues Band – A Lonely Road
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Er zijn gelukkig altijd bands geweest die zich ten doel stellen energieke, soms een beetje vuige, down-to-earth en recht-op-en-neer Rhythm And Blues te maken. Vooral Britse bands kunnen dat goed.

Oudgedienden als Dr.Feelgood (en tegenwoordig nog steeds Wilko Johnson) en natuurlijk Rory Gallagher, inspireren muzikanten als Wily Bo Walker, Laurence Jones, Will Wilde en het John Doe Trio. Amerikanen weten overigens ook wel raad met dit genre: luister maar eens naar de super gedreven muziek van Vintage Trouble.

Momenteel klopt The Black And Blues Band aan de deur met haar album A Lonely Road’. Vanaf de eerste noten van de rif in openingsnummer Queen Of Hearts weet je dat ze Rory Gallagher hoog in het vaandel hebben staan. Chicago blues, elektrisch en compromisloos, dat wil The Black And Blues Band spelen.
Omdat deze muziek al jarenlang gemaakt wordt, is het knap lastig om je te onderscheiden als bluesrockland. De ritmesectie (Alan Vincent, bas; Gary Santry, drums) doet wat ie moet doen: dik, fors en dienstbaar spelen.
De gitarist (John Crowe) beheerst het bluesrock-idioom perfect, maar vergeet iets extra’s als een eigen, signature sound neer te zetten. Dat brengt ons bij de zang van Roger Keenan.
De teksten bewandelen platgetreden bluesrock paden als Queen of Hearts, I Ride This Train en Climb into the Bottle. Keenan zingt netjes en goed verstaanbaar en dan gaat het matige niveau van de teksten, met voorspelbare tekstuele stoplappen, op gegeven moment opvallen.
Bij deze muziek is de uitstraling van de zanger en de impact van zijn zang belangrijker dan letterlijke verstaanbaarheid.
Om outstanding te zijn in deze league moet het overheersende motto zijn: ’GAAN!’; liefst als de brandweer.

Op A Lonely Road’ klinkt de band nog te ingetogen, niet rauw genoeg. Rafels, zweet en spierballen zijn nog niet voldoende voorradig. De band heeft alles in huis om op een volgend album een stap voorwaarts te zetten. Veel live spelen (lastig, natuurlijk, op dit moment) en een strenge producer zijn daarvoor een vereiste.

Tracks:
01.Queen of Hearts
02.When the Blues Got a Hold on You
03.I Ride this Train
04.Black and Blue Loving You
05.Wrong Side of the Tracks
06.Cut and Run
07.If You’re Looking For Love
08.Climb into the Bottle
09.King of Mistrust
10.I Can’t Let Go

Website: The Black And Blues Band