Titel: Stinker Lets Loose! (Music From The Original Motion Picture Soundtrack)
Artist: C.J. McKnight
Format: CD / Label: Omnivore Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met deze soundtrack hebben we een zeer obscure soundtrack te pakken! Een soundtrack van de totaal geflopte film “Stinker Lets Loose!” uit 1977. Een zogeheten roadtrip film, gebaseerd op een boek van James Taylor Johnston, over een chimpansee, een boerenjongen en een trucker, die op weg zijn naar Washington, DC. De soundtrack van de film is afkomstig van de Amerikaan C.J. McKnight, een man, die na een 12 ambachten 13 ongelukken carrière, ineens de leverancier werd van een heuse soundtrack. C.J. nam ook ooit eens een single op, als C.J. McCoy, die gevuld was met Philly soul!

Op dit album werd, de inmiddels overleden C.J., bijgestaan door de al even obscure muzikanten Dan B. Green (leadgitaar, bas), Dan Iead(pedal steel), Konrad Meissner (drums, percussie) en zangeres Rita Jane.

De soundtrack verscheen in 2019 als cassette album op het Burger Records label en is nu dus, aangevuld met wat extra nummers, als cd verkrijgbaar. Het album is gevuld met country (achtige) nummers, die afwisselend overtuigend en lullig klinken.

De opener Stinker Gets Loose! is een verrassend funky nummer, dat ergens tussen de Outlaw Country en de swamp-achtige country in zit met een heerlijk huilende pedal steel. Dit nummer keert nog twee keer terug, waarvan één keer als instrumental.
Met het geluid van een truck vertrekken we in Makin’ Time, ook een relaxte countryrocker met een lekker bluesy gitaar en harmonica. De mix van country en bluegrass in The Legend Of Stinker hoort in de categorie “lullig” thuis.
Het instrumentale Ears On is doorspekt met “breakie breakie” geluiden en is een zacht huppelend nummer. The Ballad Of Boner is een nep-livenummer. Ultrakort en ultra weird waarin C.J. zijn “publiek” maar blijft bedanken. Ook van dit nummer verschijnt een “Part 2”, dit keer instrumentaal in een jubelende uitvoering.
Stake Out is een donker dreigende instrumental met een twangende gitaar en kermende pedal steel. Oh! Rascal is daarna weer een super weird nummer met zwaar vervormde zang.
De bonustrack Stinker Strikes Back heeft hoorbaar gesnoept van “Let Your Love Flow” van the Bellamy Brothers.

Ik ben toch wel verrast door dit soundtrack album. De prima nummers op dit album in combinatie met een aantal zeer vreemde nummers hebben bij mij in elk geval een prettige luisterervaring veroorzaakt.

Tracks:
01. Stinker Lets Loose!
02. Makin’ Time
03. The Legend Of Stinker
04. Ears On
05. The Ballad Of Boner
06. Stake Out
07. Ears On, Part 2
08. Oh! Rascal
09. Stinker Lets Loose! – End Credits
10. Stinker Strikes Back (bonus track)
11. Stinker Lets Loose! (Radio Mix) (bonus track)
12. Radio Promo (bonus track)

Website: C.J. McKnight