Steven Wilson – Grace For Drowning
Format: CD – LP – Digital / Label: Kscope
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Re-release van de Prog-koning die alles kan. Steven Wilson als muzikale octopus die ofwel zijn eigen projecten uitbrengt, bandleider is van Porcupine Tree en Storm Corrosion, No-Man,   producer voor Opeth en oude albums van Yes, King Crimson en Gentle Giant remixt.

‘Grace For Drowning’ verscheen voor het eerst in 2011. Dit zijn tweede solo album naast de vele andere muzikale werkzaamheden verricht. In dat jaar won het album een Grammy award in de categorie ‘best surround sound’. Een teken dat Wilson niet alleen bezig is met de inhoud van zijn muziek maar dat hij geeft om het totaal product, een perfectionist voor wie alles altijd nog beter kan.    

Als een gigant is Steven Wilson boven het genre van de progrock komen te staan. Iemand die de muziek van zijn idolen zo heeft geïnternaliseerd dat de verschillende stijlen nu een eigen geheel vormen. Dat hij dan naast zijn eigen werk ook volop actief is met het werk van anderen maakt hem een soort muzikaal middelpunt van het genre. De artiest bij wie anderen graag aankloppen maar die ondertussen ook zelf klassiekers maakt, dan ook nog met veel commercieel succes! Op 28 september van dit jaar geeft de man een concert in de Ziggo Dome. Complexiteit is soms wel ‘music for the millions’.  

Maar hoe klinkt dat nu allemaal op dit ‘Grace For Drowning’. Het album een soort muzikaal doolhof, waarin niets is als het lijkt, de omgeving blijft continu veranderen; een magische omgeving waar tempo en klankkleur alsmaar aan verandering onderhevig zijn.
Neem het melodieuze van Marillion, plaats dit naast de vergezichten van Yes gekoppeld aan het volume als spanning van King Crimson. Een turbulente belevenis waar iedere keer nieuwe bochten en raadsel in te vinden valt. Het lijkt haast onmogelijk dat deze muziek ooit gaat vervelen. Wilson weet ook heel handig een te wiskundig gehalte te vermijden, hij verliest zich nergens in oeverloze techniek of te lang gerekte momenten. Voor dat de aandacht verslapt is de volgende verassing al tevoorschijn gekomen.

Om de album titel als afsluiting te parafraseren, de luisteraar dompelt zich graag onder in dit muzikale bad; laat de golven maar over je heen komen.

Tracklist:
01. Grace for Drowning
02. Secterian
03. Deform To Form A Star
04. No Part Of Me
05. Postcard
06. Raider Prelude
07. Remainder The Black Dog
08. Belle Du Jour
09. Index
10. Track One
11. Raider II
12. Like Dust I Have Cleared From My Mind

Website: Steven Wilson

28 september 2020: Ziggo Dome, Amsterdam