Ssue Featuring Pat Thomas – Bambaya Fire
Format: CD / Label: Scratch Universal – Xango Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In de huidige lockdown periode waarin het verdomde lastig is om toch nog ergens plezier en vrolijkheid in te vinden komt een cd als die van Ssue zeer goed van pas.

Ssue is een zangeres, die als Serwah Susan Amoakohene n de USA geboren werd en op vierjarige leeftijd naar Ghana verhuisde.

Op deze cd laat zij zich begeleiden door Godbless Obed Buabin (keyboards), Apau Samuel Awuku (gitaar), David Aidoo (bas), Emmanuel Siaw Addai (drums), Michael Obodai Laryea (percussie), Ekow Morah Otchere (saxofoon), Louis Emmanuel Gyima (trombone), Joseph Amankwa Twum-Baah (trompet) en Nana Ama Adadziewaa (backing vocals).

Samen met deze band levert Ssue een ontzettend zonnig swingende schijf af met nummers waarop het onmogelijk is om je heupen in bedwang te houden.

Dat gebeurt direct al met de opener Bome Nkomo De, waarop highife legende Pat Thomas een vocale bijdrage levert met zijn doorleefde intense stem. Dit is een lekker luchtig swingende mix van Afro, funk en highlife. Een nummer dat ik ook durf aan te raden aan fans van het ‘Graceland’ album van Paul Simon. Het nummer zit vol met zonnig sprankelend gitaarspel, een zoemend groovende bas, pompende blazers en Serwah Susan’s soulvolle stem.

Na een “extended version”  van dit nummer volgt het lui deinende Market Place, A Rendition Of Hugh Masekela met zonnig tokkelend gitaarspel en warme solo’s van de saxofonist en trompetist.
In Baasuumo Me is het Afro geluid vermengd met een haast Miami Sound Machine-achtig latin geluid met een onweerstaanbare swing als gevolg.
Een lui skankend raggae geluid duikt op in Should I en de afsluiter van deze schijf Fire Fire Fire/Bambaya deint opgewekt voort met zijn zacht bonkende drums en intieme zang.

God, wat is het toch lekker om al die Corona shit eens even te vergeten en je helemaal mee te laten voeren door de heerlijke warme Afro grooves van Ssue!

Tracklist:
01. Bome Nkomo De Radio Play
02. Bome Nkomo De Extended Version
03. Market Place, A Rendition Of Hugh Masekela
04. Baasuumo Me
05. Boom Boom Bang Bang
06. Should I
07. Fire Fire Fire/Bambaya

Website: Xango Music