Second Sun – Kampen Går Vidare
Format:  CD – vinyl LP / Label: Gaphals Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Second Sun is een Zweedse band uit Stockholm, die het “ouderwetse” geluid van de 70’s progrock, folkrock en hard rock als belangrijkste inspiratiebron heeft. Daarbij maakt de band gebruik van de Zweedse taal. Ondanks het feit dat je hierdoor niet goed weet waar de songs over gaan staat dit de toegankelijkheid van deze band totaal niet in de weg!

De band bestaat uit ex-Tribulation drummer Jakob Ljungberg, die zich hier met de zang en gitaar bezighoudt, bassist Marcus Hedman, gitarist David Grannas en drummer Adam Lindmark.

In de opener Sång Um Våren, wat zoveel betekent als “voorjaarssong”, hoor je een majestueus pompend geluid, dat aan Jehtro Tull en Thin Lizzy doet denken. Eden zwierig nummer met sfeervol hard gitaarwerk.

Du Är Allt Du Har, “je bent wat je hebt”, is ook flink door de 70’s geinpsireerd. Een statige rocker met fel bijtend gitaarwerk en een geluid dat aan Blue Öyster Cult en Wishbone Ash doet denken. Slå Tillbaks,”sla terug”, is een felle bijtende rocker met een venijnig zoemend gitaargeluid.

Vervolgens gaat de band ten aanval in Attack. Fel rockend met broeierige gitaarriffs. De strijd gaat door in het titelnummer Kampen Går Vidare. Een Thin Lizzy-achtige, sompige rocker met een opwindende tempoversnelling. Hatar Det Ändä is een strijdlustige rocker met een Big Country-achtige grandeur.

Vem Ska Bry Sig, “who cares?”, is daarna een log funky rocknummer. “Was iedereen maar zoals ik” verzucht de band in het hoekig rockende Om Alla Bara Var Mer Som Jag.
De boodschap in de sompige Jethro Tull-achtige rocker Gör Alltid Ditt Bästa For De Du Älskar is iets van “doe altijd je best voor degenen van wie je houdt”.

Ondanks de Zweedse teksten is er met dit nieuwe album van Second Sun sprake van een zeer overtuigend retro-rockalbum.

Tracklist:
01. Sång Om Våren
02. Du Är Alt Du Har
03. Slå Tillbaks
04. Attack
05. Kampen Går Vidare
06. Hatar Det Ändå
07. Vem Ska Bry Sig
08. Om Alla Bara Var Mer Som Jag
09. Gör Alltid Bästa För De Du Älskar

Website: Facebook