Sammy Bue – Crash Test Kid
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: New West Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Sammy Brue uit Ogden, Utah is pas achttien jaar oud en nu al toe aan album nummer twee. Zijn debuut, ‘I Am Nice’, nam hij in 2017 als vijftienjarige op.

Gelukkig hebben we hier niet te maken met het zoveelste tienersterretje maar met een artiest die prima popmuziek maakt waarin ook flink wat ruimte voor het singer-songwriter geluid is.

Wat er vooral uitspringt is de frisse jeugdige onbevangenheid, die van de meeste nummers op dit album afspat.

Sammy wordt door een vakkundige groep muzikanten bijgestaan: Iain Archer (elektrische gitaar, Moog synthesizer, bas, harmonica, ex-Snow Patrol), Jon Kensington (bas), Matt Ingram (drums, percussie), Miriam Kaufmann (piano), Kaden John Ward (ritmegitaar), Dave Lynch (Farfisa orgel, Hammondorgel), Eden Archer (backing vocals), Reuben Archer (backing vocals), Jasper Tilson (backing vocals) en Oliver Kraus (string arrangementen).

Het album opent zeer prettig met de frisse pop van Gravity waarin naast een zeer aanstekelijke en hitgevoelige melodie ook ruimte is voor intieme singer-songwriter klanken.
De sprankelende poprock van Die Before You Live is in hoge mate vergelijkbaar met het geluid van “onze” Tim Knol. Vervolgens bewijst Sammy dat hij ook smerig kan rocken in Teenage Mayhem waar ook een rauw bluesy geluid in zit. Een rocker vol adrenaline!
True Believer klinkt een stuk intiemer en breekbaar in een semi-akoestische setting. Een nummer dat weldadig voortdeint met een krachtig snijdend refrein. Pendulum Thieves is een goed voorbeeld van pure pop met een melodie die zich in één keer in je hoofd nestelt om daar voorlopig niet weg te gaan.
Crash Test Kid is daarna een zeer indrukwekkende desolate pianoballad, die mij aan het singer-songwriters werk van artiesten als David Ackles deed denken.
Dan is het weer tijd voor een stuwend popnummer in de vorm van Megawatt. Het nummer handelt over een bezoek dat Sammy bracht aan een Pink Floyd concert en gezien het enthousiasme van het nummer beviel dat concert hem prima!
Fishfoot is een stuwend popnummer met een kietelend Farfisa orgel. Een gegarandeerde hit! Skatepark Doomsday Blues is stuwend en behoorlijk bluesy waarna What You Give weer een fris en zeer aanstekelijk, haast piowerpop-achtig nummer is met een zwiepend Moog synthesizer.
Sammy sluit lekker intiem af met het zacht wiegende Paint It Blue.

Sammy Brue bewijst met zijn tweede album dat hij een jong talent is waar wij zeer zeker nog lang van gaan genieten!

Tracklist:
01. Gravity
02. Die Before You Live
03. Teenage Mayhem
04. True Believer
05. Pendulum Thieves
06. Crash Test Kid
07. Megawatt
08. Fishfoot
09. Skatepark Doomsday Blues
10. What You Give
11. Paint It Blue

Website: Sammy Brue