Sam Mangԝana – Lubamba
Format: CD / Label: Grounded Music – Xango Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De 75-jarige zanger Sam Mangwana, uit Kinshasa, geldt als een grootheid op het rumba terrein. Rumba uit Congo welteverstaan! En dat maakt een wereld van verschil doordat er in de Afrikaanse versie van de rumba een flinke portie emotie schuilt.

En daar leent de nog steeds krachtige, emotionele stem van Sam Mangwana zich ontzettend goed voor.

Hij heeft een verleden in Afro legendes als TPOK Jazz en Tabu Ley Rochereau.

Het album opent met Juventude Actual waarop ook saxofonist Manu Dibango te horen is. Het gaat hier om een uiterst loom en sensueel nummer. Ԝiegend met tropische blazers, een zacht swingende piano, zacht tikkende percussie en sprankelend gitaarwerk.
In Felicité worden Zuid-Amerikaanse invloeden met de Congolese rumba vermengd met een heerlijk zonnig resultaat.

De rumba geluiden verdwijnen een beetje naar de achtergrond in de tropische heupwieger Lubamba en J.B. Kavungu steunt op een bedwelmend percussieritme en een funky tempowisseling halverwege.
Lokosso Ya Nzombo neigt iets te veel naar de easy listening/fusionkant en vertoont raakvlakken met Sting’s “An Englishman In New York”.

In het zacht tikkende Luvuezo wordt voorzichtig het geluid van Harry Belafonte aangetikt. Luzingu Ke Novela Ke sluit heel intiem het album af.

Dit album van Sam Mangwana staat garant voor heerlijk intieme, zacht wiegende Afrikaanse rumbaklanken. Voor de buikschuivers onder ons!

Tracklist:
01. Juventude Actual
02. Felicité
03. Lubamba
04. J.B. Kavungu
05. Lokosso Ya Nzombo
06. Georgeta Margory
07. Luvuezo
08. Luzingu Ke Novela Ke

Website: Xango Music Records