Reverend Beat-Man – Surreal Folk Blues Gospel Trash Vol 2
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Voodoo Rhythm Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Geloof is iets wat je in deze zware, onzekere tijden goed kan gebruiken. En dan komt een Dominee natuurlijk altijd goed van pas. Maar kijk uit! Er zijn ook dominees zoals de Zwitserse Reverend Beat-Man, die je leven voorgoed kunnen veranderen op een naargeestige rauwe manier.

Van de Reverend Beat-Man hoef je geen zalvende, hoopgevende en troostende woorden te verwachten. Hij kerft zich muzikaal diep in je ziel met zijn nietsontziende garageblues waarin de Duivel een grote rol speelt.

We hebben hier te maken met een heruitgave van één van zijn beter albums, ‘Surreal Folk Blues Gospel Trash Vol 2’ uit 2007, zijn derde album.

Zijn motto is “life supposed to be one endless struggle and then you die!”. Met dit motto wordt al je hoop op troost in één grote klap vernietigd.

De Reverend zweept zijn parochie tot algemene waanzin op in de smerig beukende garageboogie Letter To Myself met ultra smerige gitaarriffs en de snauwende Reverend.
Incest is een onderwerp dat natuurlijk behoorlijk gevoelig ligt. Echter niet bij de Reverend want hij ziet in I See The Light het licht in een goor nummer vol incest waarin hij ook nog eens, al gorgelend, in de rol van Duivel kruipt.

Lonesome And Sad is een akoestische blues maar daardoor niet minder rauw en dreigend. De zang van de Reverend klinkt akelig veel als die van Howlin’ Wolf.
De klassieker Blue Moon Of Kentucky opent accapella om daarna, als het onweer losbarst, verder te gaan als een ongepolijste Pogues-achtige swinger waarin de Reverend zijn teksten uitkotst.

De breekbare folkballad Another Day Another Life lijkt in eerste instantie een liefdesleid maar al snel gaat de Reverend het pad van de “ontrouw” op.
De bubblegum pop van I’m Over With You wordt door de Revered al snel onderuit geschoffeld via zijn maniakale zang.

In de zwiepende slowblues Jesus richt de Reverend zich rechtstreeks tot Jezus en gaat daarin niet bepaald zachtzinnig te werk. Een majestueus kerkorgel wordt erbij gesleept voor de preek van de Reverend in The Swiss Army Knife. Een preek, die, uiteraard, op hel en verdoemenis uitdraait en waarin de Reverend zich uiteindelijk tot de Duivel bekeert.

Ik ben (weer) compleet overrompeld door dit klassieke garagebluesalbum van Reverend Beat-Man en durf er, heel voorzichtig, een “hallelujah” uit te persen…..

Tracklist:
01. Letter To Myself
02. I See The Light
03. Lonesome And Sad
04. Blue Moon Of Kentucky
05. I Want To Feel
06. Another Day Another Life
07. I’ve Got The Devil Inside
08. I’m Over With You
09. Our Girls (demo)
10. Don’t Stop To Dance
11. Jesus
12. The Swiss Army Knife

Website: Voodoo Rhythm Records